Agris.cz - agrární portál

V tendru LČR za 1,7 mld. je 30 firem, o polovinu méně než dříve

16. 4. 2012 | ČTK

Do tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce a prodej dřeva v hodnotě asi 1,7 miliardy korun se přihlásilo 30 firem. To je méně než polovina počtu firem, které usilovaly o zakázky ve velkých tendrech loni a předloni. Nynější tendr je vyhlášen na nadcházející až 4,5 roku pro 23 územních jednotek. Jde o jednotky z loňského obřího tendru, na nichž bylo řízení zrušeno po odstoupení vítězů. ČTK to dnes zjistila při otevírání obálek s nabídkami. LČR patří polovina lesů v zemi.

Do tendru se přihlásila i největší česká lesnická firma Less&Forest, která loni na 22 jednotkách ze 23, na nichž nebyly smlouvy podepsány a tendr byl zrušen, podala původně nejlepší nabídku. Loni Less&Forest podala nejlepší nabídky celkem na 88 jednotkách ze 117. Pak oznámila, že podepíše smlouvy v míře zajišťující jí objem těženého dřeva jako v roce 2011. Nakonec podepsala smlouvy na 29 jednotkách. Podle serveru Insider je skupina Less podnikatele Jana Mičánka údajně na prodej.

Vedle firmy Less&Forest o zakázky usilují i další společnosti s nejvíce smlouvami z loňského tendru, a to Stora Enso Wood Products Ždírec, Progles, Petra, Wotan Forest a Kloboucká lesní. Nabídku však nepodala společnost Kalespol Stříbro, která byla v loňském tendru s devíti podepsanými jednotkami třetí nejúspěšnější. Loni se do tendru přihlásilo 66 firem, alespoň jednu smlouvu jich pak podepsalo 20.

Podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka bude po nynějším otevření obálek s nabídkami následovat jejich vyhodnocení. "Zakázku získá firma s nejlepší nabídnutou cenou," uvedl mluvčí pro ČTK. Pokud by šlo vše hladce, vítězové tendrů by na jednotlivých územních jednotkách měli začít pracovat od 1. července. Délka smluv přitom nebude stejná. Nejkratší bude půlroční, nejdelší potrvá do konce roku 2016.

Na jednotkách, které se nyní soutěží, nezbytné lesnické práce běží. Na přechodnou dobu je tam zajišťují firmy, které Lesy ČR vybraly v takzvaných jednacích řízeních bez uveřejnění.

Na konci března Lesy ČR také zahájily pětiletý tendr 2013+ na prodej dřeva a lesní práce na roky 2013 až 2017. Zakázka je rozdělena na 31 částí a má odhadovanou celkovou hodnotu 2,57 miliardy korun bez DPH. Tendr navazuje na loňský obří tendr, kterým LČR zahájily cyklus, kdy se každý rok bude soutěžit zhruba pětina území.


Zdroj: ČTK, 16. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:31