Agris.cz - agrární portál

Počasí na jižní Moravě nepřeje ovocným stromům

17. 4. 2012 | Agris

Mrazíky v minulých dnech, vítr a chladné počasí nepřejí právě kvetoucím ovocným stromům. Jejich pěstitelé už teď hlásí škody, výši však nelze přesně odhadnout. Postižená bude například úroda meruněk, hrušek a švestek. ČTK to dnes řekl Josef Čačík ze společnosti Patria Kobylí, která se pěstováním ovocných stromů zabývá.

"Procházeli jsme sady a už teď můžu říct, že škody budou. Jejich výši ale odhadnout nelze, liší se to od polohy sadu a dalších okolností. Někde budou škody třeba 50 procent, někde menší," popsal Čačík s tím, že přesnější odhady škod bude mít zhruba v druhé polovině května.

Kvůli silnému větru v posledních dnech příliš nelétají včely a kvetoucí stromy neopylují. Uškodil jim také mráz minulého týdne, který některé odrůdy spálil. Všechny tyto faktory mohou mít vliv i na velikost plodů. Pokud vyrostou, mohou být menší, než by byly za příznivějších podmínek.

Podle Čačíka by ovocné stromy v současné době potřebovaly ideálně teploty kolem 15 stupňů přes den a více než pět stupňů v noci, bezvětří a vláhu. "Meteorologové ale hlásí na příští dny další mrazíky a to není dobré," uzavřel Čačík.


Zdroj: Agris, 17. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:50