Agris.cz - agrární portál

SZPI odhalila klamavé obchodní praktiky v sedmi prodejnách

17. 4. 2012 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v sedmi obchodech nekalé obchodní praktiky. Jejich seznam zveřejnila na svém webu. Prohřešky se týkají zejména klamavě označených výrobků a manipulace s datem použitelnosti.

"Nejzávažnější prohřešek jsme zaznamenali v prodejně v Konicích na Prostějovsku, kde uměle prodlužovali datum použitelnosti až o jeden týden," řekl dnes televizi Prima mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Mezi dalšími hříšníky byla například prodejna Ahold v Brně, kde prodávali telecí párky, přitom šlo jen o párky s příměsí telecího masa, zjistila inspekce. V Hrušce ve Znojmě pak objevila přítomnost strojně odděleného masa ve vídeňských párcích se sýrem a v salámu Junior. Na stejný prohřešek SZPI upozornila i u salámu Juniorek v jičínském Kauflandu a u myslivecké klobásky dodavatele M. Karlík distribuce v prodejně v Holicích.

Tesco v Novodvorské na Praze 4 nabízelo mezi sýry také produkty s obsahem rostlinného tuku, které byly navíc mylně označeny. Tesco v Třinci manipulovalo s datem použitelnosti u vepřové krkovice.

SZPI od začátku roku 2012 intenzivně kontroluje vytypované prodejny a sklady potravin, kde předpokládá problémy. Našla už množství klamavě označených a prošlých potravin, za jejichž prodej uložila řetězcům pokuty ve správním řízení.


Zdroj: ČTK, 17. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:46