Agris.cz - agrární portál

PF zahájil informační kampaň, která má urychlit restituce

17. 4. 2012 | ČTK

Pozemkový fond v březnu zahájil informační kampaň, s jejíž pomocí chce urychlit dokončení restitucí. Rozeslal proto dopis bezmála 40.000 restituentům, kteří s ním dosud nekomunikovali. Za první tři týdny kampaně na informační dopis zareagovalo 1200 z nich a každý den přibývají desítky dalších, sdělila ČTK mluvčí PF Monika Machtová. Informační kampaň je součástí seznamu úkolů PF na letošní rok, který ve středu projedná vláda. Fond v závěru letošního roku skončí a sloučí se s pozemkovými úřady.

Oprávněné osoby dostaly od PF dopis s informací, ve kterém okrese jejich restituční nárok na náhrady vznikl. Součástí dopisu jsou rozhodnutí pozemkových úřadů u restitučních nároků za nevydané pozemky. Restituenti byli zároveň požádáni o spolupráci při procesu vypořádání. K 31. prosinci 2012 totiž PF ČR ukončí činnost a zatím není stanoveno, jakým způsobem se poté budou vypořádávat restituční nároky.

"Zaměstnanci sekce restitucí denně odpovídají na desítky dotazů a obě telefonní linky jsou v těchto dnech plně vytíženy. Potvrzuje se tak náš předpoklad, že mnoho restituentů vůbec netuší, že vlastní restituční nárok," uvedl ředitel PF Radim Zika. Dotazy se podle něj nejčastěji týkají postupu při vypořádání restitučního nároku rodinných příslušníků, kteří již nežijí a jejichž nárok nebyl zahrnut do dědického řízení. Lidé se také často ptají na výši restitučního nároku.

Od roku 1992 fond vypořádal restituční nároky za více než 18 miliard takzvaných restitučních korun. V současnosti je rozpracovaných zhruba ještě 10.000 restitucí. Dalších 38.808 restituentů s fondem z různých důvodů dosud nekomunikovalo, právě je fond vyzývá ke spolupráci. Nyní zbývá odstátnit ještě 112.000 hektarů půdy. Převádět nelze dalších zhruba 48.000 hektarů zemědělské půdy vyhrazené pro vypořádání církevních restitucí a více než 15.000 ha zařazených do rezervy státní půdy.

Nová instituce s názvem Státní pozemkový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. Tu dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.

Ministerstvo zemědělství na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci PF a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. MZe se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) proto sestavil šestičlenný tým, který dohlíží na transformaci a ukončení činnosti PF.


Zdroj: ČTK, 17. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:40