Vinaři loni zvýšili produkci růžových vín o 40 pct na 43 tisíc hl
18. 4. 2012 | ČTK
Tuzemští vinaři loni zvýšili produkci růžových vín o 40 procent na 43 tisíc hektolitrů. Reagují tak na zájem spotřebitelů. Z modrých hroznů jde nyní na růžová vína pětina sklizně. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl Svaz vinařů.
Zájem spotřebitelů o růžová vína roste. Jejich spotřeba v ČR meziročně vzrostla o čtvrtinu. Odborníci očekávají, že tento trend bude pokračovat i letos.
Podle jednatele společnosti Vinné sklepy Lechovice Ivana Kalaše je obliba růžových vín módní záležitostí posledních let. "Lidé si chtějí vyzkoušet něco nového. Růžové víno má příjemné aroma červeného vína a chuť bílého. Ale zaznamenáváme i poptávku po růžových sektech," uvedl Kalaš. Podle něj spotřebitelé vítají možnost konzumace lehčích vín s nižším obsahem alkoholu.
Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce mají tuzemská růžová vína vynikající kvalitu, což se odráží na jejich popularitě u spotřebitelů. "Naši vinaři vycházejí poptávce trhu vstříc a odvádějí opravdu vynikající práci, což můžeme sledovat například na domácích a hlavně mezinárodních soutěžích, odkud vozí stále více medailí," uvedl Machovec.
Růžová vína mají v ČR dva sezonní vrcholy. První začíná v květnu a přetrvává do letních měsíců, kdy růžová vína podle odborníků plní roli lehkého nápoje pro slunečné dny. Druhým vrcholem sezóny je listopad a období Svatomartinských vín, kdy spotřebitelé ochutnávají nový ročník a seznamují se s růžovými víny. Také produkce vín prodávaných pod značkou Svatomartinské rok od roku roste.
Produkce tuzemských vinařů a podíl růžových vín na celku:
2009 | 2010 | 2011 | |
Celkem ČR | 570 000 hl (100 %) | 390 000 hl (100 %) | 670 000 hl (100 %) |
Modré hrozny | 205 200 hl (36 %) | 124 800 hl (32 %) | 241 200 hl (36 %) |
Růžová vína | 28 700 hl (cca 4,5 % z celku, cca 14 % z modrých hroznů) | 26 208 hl (cca 6,7 % z celku, cca 21 % z modrých hroznů) | 43 416 hl (cca 7 % z celku, cca 18 % z modrých hroznů |
Zdroj: Svaz vinařů ČR
Zdroj: ČTK, 18. 4. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:54