Agris.cz - agrární portál

Vinaři loni zvýšili produkci růžových vín o 40 pct na 43 tisíc hl

18. 4. 2012 | ČTK

Tuzemští vinaři loni zvýšili produkci růžových vín o 40 procent na 43 tisíc hektolitrů. Reagují tak na zájem spotřebitelů. Z modrých hroznů jde nyní na růžová vína pětina sklizně. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl Svaz vinařů.  

Zájem spotřebitelů o růžová vína roste. Jejich spotřeba v ČR meziročně vzrostla o čtvrtinu. Odborníci očekávají, že tento trend bude pokračovat i letos.    

Podle jednatele společnosti Vinné sklepy Lechovice Ivana Kalaše je obliba růžových vín módní záležitostí posledních let. "Lidé si chtějí vyzkoušet něco nového. Růžové víno má příjemné aroma červeného vína a chuť bílého. Ale zaznamenáváme i poptávku po růžových sektech," uvedl Kalaš. Podle něj spotřebitelé vítají možnost konzumace lehčích vín s nižším obsahem alkoholu.    

Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce mají tuzemská růžová vína vynikající kvalitu, což se odráží na jejich popularitě u spotřebitelů. "Naši vinaři vycházejí poptávce trhu vstříc a odvádějí opravdu vynikající práci, což můžeme sledovat například na domácích a hlavně mezinárodních soutěžích, odkud vozí stále více medailí," uvedl Machovec.    

Růžová vína mají v ČR dva sezonní vrcholy. První začíná v květnu a přetrvává do letních měsíců, kdy růžová vína podle odborníků plní roli lehkého nápoje pro slunečné dny. Druhým vrcholem sezóny je listopad a období Svatomartinských vín, kdy spotřebitelé ochutnávají nový ročník a seznamují se s růžovými víny. Také produkce vín prodávaných pod značkou Svatomartinské rok od roku roste.

Produkce tuzemských vinařů a podíl růžových vín na celku:

 200920102011
Celkem ČR570 000 hl (100 %)390 000 hl (100 %)670 000 hl (100 %)
Modré hrozny205 200 hl (36 %)124 800 hl (32 %)241 200 hl (36 %)
Růžová vína28 700 hl (cca 4,5 % z celku, cca 14 % z modrých hroznů)26 208 hl (cca 6,7 % z celku, cca 21 % z modrých hroznů)43 416 hl (cca 7 % z celku, cca 18 % z modrých hroznů

Zdroj: Svaz vinařů ČR


Zdroj: ČTK, 18. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:54