Agris.cz - agrární portál

Pivovar Janáček změnil název na Pivovar Uherský Brod

19. 4. 2012 | ČTK

Jediný průmyslový pivovar ve Zlínském kraji, Pivovar Janáček, změnil název na Pivovar Uherský Brod. Začal používat nové logo a změna čeká také podobu etiket lahvového piva. V souvislosti se změnou názvu pivovaru očekává nárůst počtu zákazníků a s tím spojený nárůst prodeje piva, řekl dnes novinářům obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.    

Majitelé pivovaru se hodlají vrátit k tradici vaření piva, která v tehdejším královském městě Uherský Brod sahá až do středověku. Pivovar, kde se pivo vaří dnes, vybudoval v roce 1894 František B. Janáček. "Historicky nesl název Uherský Brod - například Pivovar a sladovna Uherský Brod, František Janáček a syn, Uherskobrodský pivovar a sladovna a podobně. Odkaz na místo původu vymizel až v 90. letech," uvedl sládek pivovaru Lukančo Trifončovski.    

Změna názvu podle Nechaly také podpoří prodej uherskobrodského piva v jiných částech Moravy a v Čechách. "Janáček jako takový v podstatě mimo region Uherského Brodu nic neříkal. Všichni to spojovali se jménem hudebního skladatele Leoše Janáčka, se kterým pivovar nemá žádnou spojitost. Uherský Brod je jediným pivovarem ve Zlínském kraji a je potřeba to dát všem lidem najevo, a to nejen v kraji, ale v celé republice," dodal Nechala.    

Novému logu dominuje nápis Uherský Brod, který je na červeném pozadí, doplněný rokem založení pivovaru. V horní části loga je umístěn jednoocasý lev, vycházející z městského znaku, doplněný o sklenici piva. Logo dotváří ječmen a chmelové šišky, tradiční atributy pivovarnictví. Pracovníci pivovaru v těchto dnech již změnili nápisy na asi 20.000 přepravkách, vyměněny budou postupně etikety na lahvích, vývěsní štíty hospod i další propagační předměty, jako jsou ubrusy, slunečníky a pivní sklenice.    

"S obměnou etiket jsme začali u piva Perun, což byla novinka loni na podzim. Byl to pro nás takový test, jak budou lidé reagovat na totální změnu etikety. Byla velmi kladně přijata, což nás navedlo k tomu, že bychom měli změnit celé portfolio a ucelit celou řadu šesti lahvových piv, která máme. Perun už máme, během 14 dnů bude stabilně najetý Patriot, což je naše nejprodávanější pivo," řekl Nechala. Zbylé značky budou mít nové etikety nejpozději do poloviny června, dodal.    

Pivovar Uherský Brod spadá pod Pivovary Lobkowicz, které jsou obchodní společností skupiny K Brewery Group. Patří jí sedm regionálních pivovarů v celé České republice. Skupina se soustředí na vaření klasických českých piv tradiční technologií. Loni jí v tuzemsku vzrostly tržby o 7,2 procenta na 1,27 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 19. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 10:25