Agris.cz - agrární portál

MZe bude na webu zveřejňovat obchodníky, kteří dostali pokutu

20. 4. 2012 | ČTK

Ministerstvo zemědělství chce ještě letos začít na internetu zveřejňovat seznam obchodníků, kterým inspektoři kvůli různým prohřeškům udělili pokuty. Součástí webu budou také údaje o nabídce kvalitních potravin. Spotřebitelé by díky tomu měli získat lepší přehled o kvalitě obchodů ve svém okolí. Na diskusním setkání o kvalitě potravin to dnes v Praze řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).    

"Jsem připraven ještě letos spustit ministerský web, na kterém budou zveřejňovány všechny sankce včetně těch, kteří je dostali," uvedl Bendl. Nové internetové stránky by podle ministra měly mít podobu interaktivní mapy, která zákazníkům umožní rychle vyhledat informace o obchodnících.    

Nový web bude podle Bendla obsahovat i seznam obchodníků prodávajících kvalitní potraviny s označením Klasa, regionální potraviny či potravinářské výrobky, které získaly označení země původu. "Aby se lidé vyhnuli problémům a mohli se orientovat v tom, kdo pokutu dostal a kdo naopak prodává kvalitní výrobky," podotkl Bendl.    

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni podle Bendla provedla v obchodních řetězcích celkem 6015 kontrol a zjistila 1168 nevyhovujících šarží potravin. "Uložila 1152 zákazů v celkové hodnotě přes 22 milionů korun," řek Bendl.    

Od začátku letošního roku SZPI intenzivně kontroluje vytipované prodejny a sklady potravin, kde předpokládá problémy. Našla už množství klamavě označených a prošlých potravin, za jejichž prodej uložila řetězcům pokuty ve správním řízení.


Zdroj: ČTK, 20. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:11