Agris.cz - agrární portál

Bendl: Kontroly mají přimět obchodníky k hlídání kvality

21. 4. 2012 | Denik.cz

Kontroly zaměřené na prodej potravin, které letos v řadě případů odhalily špatně označené nebo prošlé zboží, mají přimět obchodníky k lepšímu hlídání kvality potravin. 

ČTK a České televizi to dnes řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Reagoval tak na vyjádření generálního ředitele obchodního řetězce Ahold Jana van Dama, který si v dopise rozeslaném zaměstnancům postěžoval, že dozorové orgány zintenzivnily činnost na politickou objednávku.

„Politická objednávka je zcela bezpečně tlak státu na hlídání kvality potravin. V zájmu obchodníka je, aby prodával kvalitní potraviny. Pokud je bude prodávat, tak se nemá čeho bát,“ uvedl Bendl. Dopis ředitele Aholdu zveřejnila Mladá fronta Dnes. „Základní důvody, proč to (negativní obraz v médiích) tak může vypadat, je to, že dozorové orgány na základě politické objednávky výrazně zintenzivnily svou činnost a médiím se tyto informace hodí, protože se mohou profilovat jako ochránci veřejnosti před obchodními řetězci,“ cituje MfD z van Damova dopisu zaměstnancům.

Zástupci kontrolorů jeho obvinění odmítají. „Nařčení z politické objednávky nebudeme komentovat, abychom nemuseli říci, že je směšné,“ reagoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Podle něj jsou způsoby kontroly stanoveny pravidly, která jsou shodná pro všechny země EU. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy sice množství kontrol vzrostlo od začátku roku o 50 procent, důvodem však byl nárůst stížností od spotřebitelů na dvojnásobek oproti minulému roku.

Udání od lidí

Také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka si nemyslí, že počet kontrol vzrostl na politickou objednávku. „Stále se ale množí počet udání od lidí, kteří chtějí poškodit obchodní řetězce. Můžou to být například bývalí zaměstnanci. Stalo se to už módou,“ řekl dnes Juračka. Připomněl nedávný výrok ústředního ředitele SZPI Jakuba Šebesty v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce, že podle jednoho z udání najímá obchodní řetězec studenty na noční přebalování potravin. „SZPI by měla o podobných případech ihned informovat policii, aby se už konečně vyjasnila situace,“ míní Juračka.

SZPI by podle Juračky měla také zveřejňovat podíl zjištění na celkovém počtu kontrol, jejichž výsledky nyní v médiích vyznívají značně zkresleně. „Například u spotřebního družstva v Mikulově bylo provedeno 83 kontrol a zaznamenána byla pouze dvě zjištění, což jsou čtyři procenta,“ podotkl Juračka. Podobný názor má i ředitel oddělení kvality Aholdu Pavel Mikoška. „Zaslouží si obchodník skandalizaci za to, když v kontrolovaném období prodá zboží za 700 milionů korun a SZPI zjistí vadné zboží v hodnotě 400 korun?“ položil řečnickou otázku Mikoška.

SZPI se od začátku roku zaměřuje na intenzivní kontroly prodejen potravin. Kontroloři se objevují zejména na místech, kde očekávají problémy. Kromě prošlých a špatně označených potravin už odhalili také plesnivé sklady a prodejnu potravin, které přikázali zavřít.


Zdroj: Denik.cz, 21. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:11