Agris.cz - agrární portál

Obava. Ovocné stromy dostaly zabrat, zejména meruňky

23. 4. 2012 | Denik.cz

Pěstitelé ovocných stromů předpovídají slabší úrodu meruněk. Ve srovnání s loňskem až o třetinu. Škodil mráz a sucho.

Na vyčíslování škod se připravují pěstitelé meruněk v břeclavském regionu. Ve srovnání s loňským rokem čekají daleko menší úrodu. Přesně určit ji ale zatím nemohou.

„Minulý rok byl extrémně příznivý. Veškeré stromy daly nadúrodu. Na druhou stranu, nebude to letos tak zlé,“ mírnil černé předpovědi pěstitel Radek Krejčiřík z Velkých Pavlovic.

Důvody poklesu jsou podle něj zřejmé. Souvisí právě s loňským nadbytkem.

„Stromy jsou vyčerpané. Máme tři sady, které jsme procházeli. Dělali jsme průzkum zmrzlých oček, jarní mráz nebyl to nejhorší. Co se týká zimního, ten stromy neovlivnil,“ řekl Krejčiřík.

Kromě vyčerpaných stromů se negativně podepsalo také sucho. A odhadovaný pokles úrody? Zhruba třetinový.

„Jinde to může být ale jinak. Region není velký, přesto se v něm podmínky mění. Pozorujeme velké rozdíly mezi mladšími a staršími stromy. U starších bude výnos nižší, mladé jako by se dokázaly lépe vyrovnat s loňskou úrodou,“ srovnával Krejčiřík.

Velikonoční mráz

Také šéf společnosti Patria Kobylí, největšího pěstitele ovocných stromů v republice, Josef Čačík očekává pokles.

„Procházeli jsme sady a už teď můžu říct, že škody budou. Jejich výši ale odhadnout nelze, liší se to od polohy sadu a dalších okolností. Někde budou škody třeba padesát procent, někde menší,“ uvedl Čačík podle Čtk s tím, že přesnější odhady škod bude mít zhruba v druhé polovině května.

Kvůli silnému větru v posledních dnech příliš nelétají včely a kvetoucí stromy neopylují. Uškodil jim také „velikonoční“ mráz, který některé odrůdy spálil. Všechny tyto faktory mohou mít vliv i na velikost plodů. Pokud vyrostou, mohou být menší, než by byly za příznivějších podmínek.

Podle Čačíka by ovocné stromy v současné době potřebovaly ideálně teploty kolem patnácti stupňů přes den a více než pět stupňů v noci, bezvětří a vláhu.

„Meteorologové ale hlásí další mrazíky a to není dobré,“ uzavřel Čačík.

Tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezka Jiřina Homolová tvrdí, že nízké teploty dali zabrat každému druhu meruněk jinak. Proto je momentálně složité podrobně odhadnout, co na pěstitele za pár týdnů vlastně čeká.

„Stejně tak závisí, jak je sad orientovaný a stav stromu. Zda v mrazu teprve začínal kvést, nebo už naplno kvetl. Jsou místa, kterou jsou poškozená hodně , stejně jako ta, která dopadla lépe,“ oznámila tajemnice.

Šance na brigádu

Představitelé unie hodlají aktualní situaci do týdne, maximálně dvou, zmapovat. „Meruňkám, které se poškodily v květnu, už není pomoci. Podobně na tom budou také hrušky nebo třešně,“ předpověděla Homolová.

Ceny by se podle Krejčiříka razantně zvyšovat neměly. Alespoň tedy u pěstitelů, kteří podle něj sáhnou maximálně ke korunovým navýšením.

„U obchodníků to však může být jinak. Podraží i o pětikorunu. My bychom se chtěli pohybovat někde na šestnácti korunách za kilo,“ sdělil pěstitel. Zároveň připustil, že tentokrát asi využijí pomoci brigádníků. Oproti předchozím letům totiž mají ve Velkých Pavlovicích o jeden sad navíc.


Zdroj: Denik.cz, 23. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:00