Agris.cz - agrární portál

Export skotu do Turecka na spadnutí

23. 4. 2012 | cschms.cz

Dne 12. dubna 2012 proběhla inspekce odborníků tureckého Ministerstva zemědělství za účelem schválení České republiky k vývozu skotu do Turecka. Čeští vývozci usilují o tento export již řadu měsíců a Státní veterinární správa si v této záležitosti vyměnila s tureckou stranou několik dopisů. Touto formou došlo např. k bilaterálnímu dojednání vývozních certifikátů, avšak vlastní schválení České republiky si turecká strana podmínila uskutečněním inspekce.

Předběžné závěry z jednání byly tureckou stranou sděleny, avšak oficiální schválení České republiky bude uveřejněno až po sepsání závěrečné zprávy. Turečtí odborníci informovali Státní veterinární správu, že v případě schválení může být vyvážen pouze skot narozený a celou dobu pobývající v České republice. V předvývozní izolaci musí být provedeny všechny zdravotní zkoušky požadované tureckým vývozním certifikátem. Ve shromažďovacím středisku může dobytek strávit maximálně 72 hodin. Při certifikaci bude přítomen také turecký veterinář, který dohlédne na to, aby byly všechny turecké podmínky důsledně splněny.

Plán cesty musí být potvrzen s tím, že zvířata pojedou z místa odeslání na jedno ze dvou kontrolních stanovišť v Maďarsku (H-05/CP/2007-003; HU05GY009), kde budou v souladu s požadavky welfare vyložena, napojena, nakrmena, ošetřována. Odtud musí být převezena bez další zastávky na tureckou hranici. Rumunsko, Bulharsko či Slovinsko totiž nejsou Tureckem schválenými zeměmi, nedá se tedy bohužel využít ani námořní cesta ze slovinského Koperu.

O schválení České republiky pro vývoz budeme dále informovat.

zdroj: Státní veterinární správa ČR


Zdroj: cschms.cz, 23. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:36