Agris.cz - agrární portál

Firma Zemspol ukončí kvůli novým směrnicím EU svůj chov prasat

24. 4. 2012 | ČTK

Zemědělská společnost Zemspol Sloup z Blanenska ukončí v prosinci chov prasat. Ročně jím přitom firma získá přibližně 1500 selat. Chov zruší, protože boxy pro prasnice jsou podle nejnovějších směrnic Evropské unie (EU) příliš těsné. ČTK to dnes řekl zootechnik Zemspolu Jiří Hošek. Směrnice vstoupí v platnost v lednu 2013.

Roční obrat z prodeje selat i vykrmených prasat byl podle Hoška tři miliony korun. Pokud by měl být chov prasat zachován, musely by vzniknout nové boxy pro prasnice a modernizován celý provoz. Šlo by o investici, která by překročila milion korun.

Pokud by chtělo družstvo v chovu pokračovat, muselo by především zvětšit porodní boxy prasnic, jichž má Zemspol kolem stovky. Aby boxy splňovaly nové nařízení unie, měly by být asi o 20 centimetrů širší. Technicky je poměrně složité boxy rozšířit. Náročné by byly i stavební úpravy odchovny.

Důvodů k ukončení chovu je podle Hoška více. Vedení družstva jej dlouho zvažovalo. "Doufali jsme, že se výrazně zvýší cena výkupu vepřového. V posledních letech se ale naopak zvyšuje cena obilí, což je pro zemědělce obecně dobře, ale pro chovatele prasat to představuje zvýšení nákladů," doplnil Hošek.

Zemspol chce budovy i příslušenství, které využívá k odchovu selat, prodat. Získané finance chce vložit do rozvoje družstva, zejména do rozšíření chovu skotu a produkce mléka, do nichž firma v posledních letech výrazně investovala.

Podle Hoška společnost odchová prasata ještě v současných podmínkách. Těsně před termínem, kdy vstoupí v platnost nová směrnice EU, skončí prasnice na jatkách.


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 03:24