Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná seznam úkolů pro šéfa PF Ziku

24. 4. 2012 | ČTK

Vláda ve středu projedná materiál, který stanovuje letošní úkoly pro ředitele Pozemkového fondu České republiky (PF) Radima Ziku. Fond v závěru letošního roku skončí a sloučí se s pozemkovými úřady. Jedním z úkolů je informační kampaň, která má urychlit dokončení restitucí. Fond v jejím rámci již rozeslal dopis bezmála 40.000 restituentů, kteří s ním dosud nekomunikovali.

"Návrh hlavních úkolů je zaměřen především na pokračování odstátňování státního majetku, nově je zařazen úkol v oblasti vykrývání restitučních nároků oprávněných osob, které PF ve své databázi stále vede jako nevypořádané," uvedlo ministerstvo zemědělství. "Úkoly byly stanoveny s ohledem i na přechod agendy na novou organizační složku státu Státní pozemkový úřad," dodalo ministerstvo.

Od roku 1992 fond vypořádal restituční nároky za více než 18 miliard takzvaných restitučních korun. Nyní je rozpracovaných zhruba ještě 10.000 restitucí. Dalších 38.808 restituentů s fondem z různých důvodů dosud nekomunikovalo, právě je fond vyzývá ke spolupráci. Odstátnit zbývá 112.000 hektarů půdy. Převádět nelze dalších zhruba 48.000 hektarů zemědělské půdy vyhrazené pro vypořádání církevních restitucí a více než 15.000 ha zařazených do rezervy státní půdy.

Nová instituce s názvem Státní pozemkový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. Tu dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.

Ministerstvo zemědělství na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci PF a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. MZe se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) proto sestavil šestičlenný tým, který dohlíží na transformaci a ukončení činnosti PF. Média v nedávné minulosti upozornila na několik sporných rozhodnutí vedení fondu.


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:13