Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 25.4.2012

26. 4. 2012 | Agris

První transgenní ovčí klon

První transgenní ovčí klon se narodil na severozápadu Číny, v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Ovečka Peng-Peng se nevyvinula z oplozené samičí pohlavní buňky – vajíčka, nýbrž z jeho bezjaderné části sloučené v laboratoři s geneticky upravenou tělní buňkou. Jde o efektivnější, jednodušší a levnější metodu, než jakou byla naklonovaná známá Dolly.

V USA se opět objevila nemoc šílených krav

Do Spojených států se znovu vrátila nemoc šílených krav (BSE). Nakažená byla kráva z mléčné farmy v Kalifornii a americké úřady ujistily spotřebitele a světové dovozce, že nehrozí podezření, že by se její maso dostalo do potravinového řetězce. Celkově šlo o čtvrtý případ výskytu BSE v USA a první po šesti letech.

V Kauflandu prodávali falešné kakao, zjistila inspekce

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole v obchodním řetězci Kaufland zjistili, že obsah kakaového prášku v instantní směsi Grande Cocoa drink plus vitamins z Polska rozhodně neodpovídá údajům uvedeným na obale. Jak uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, Kaufland musí výrobek stáhnout a neuvádět do oběhu.

Ministr zemědělství: Praha bude hostit mezinárodní konferenci AQUA 2012

Kulatý stůl ministra zemědělství na téma Kvalita rybího masa bude jednou z akcí, která se uskuteční v rámci mezinárodní konference AQUA 2012. Od 1. do 5. září se uskuteční v Praze a jejím partnerem za Českou republiku bude Ministerstvo zemědělství a Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

EP: Cílem zemědělské politiky EU by mělo být zachování biodiverzity

Zachování a obnovení poničených ekosystémů by mělo získat vyšší politickou prioritu, uvádí se v usnesení, které poslanci schválili v pátek. Jelikož EU nesplnila svůj celkový cíl v oblasti biodiverzity v roce 2010, zachování biologické rozmanitosti by se nyní mělo stát součástí cílů klíčových unijních politik, dodává text.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 26. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:39