Agris.cz - agrární portál

Češi chtějí v Bruselu jednat o bezpečnosti potravin

26. 4. 2012 | ČTK

Náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček chce na jednání rady ministrů zemědělství a rybářství EU, které se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, otevřít téma bezpečnosti potravin. Česká strana požaduje, aby členské státy v unijním systému rychlého varování RASFF zveřejňovaly úplné informace o nebezpečných potravinách. Důvodem české iniciativy je nedávná aféra s technickou solí v potravinách v Polsku, informoval dnes ČTK mluvčí MZe Jan Žáček.    

Česko už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací totiž českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl. Česko ale ani kvůli této aféře nemůže zakázat dovoz polských potravin, protože by to bylo v rozporu s evropskými pravidly.    

Náměstek polského ministra zemědělství Andrzej Butra minulý týden označil českou reakci za hysterickou. Může podle něj souviset ze strachem z rostoucích dovozů polských potravin do Česka.    

Ministři budou jednat také o budoucnosti přímých plateb zemědělcům, což je jedno ze zásadních témat Společné zemědělské politiky EU. Na programu jednání je také informace o plnění směrnice upravující podmínky chovu prasnic, která začne platit od příštího roku.


Zdroj: ČTK, 26. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 02:39