Agris.cz - agrární portál

MZe chce nahlašovací povinnost i u rostlinných produktů

26. 4. 2012 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce rozšířit nahlašovací povinnost dovozců také na produkty rostlinného původu. Uvedl to dnes na tiskové konferenci vrchní ředitel sekce potravinářské výroby a legislativy - Úřadu pro potraviny MZe Pavel Bohatec. Návrh by se podle něj mohl dostat na stůl vládě ve druhé polovině roku. Od loňska musí dovozy předem nahlašovat dovozci živočišných výrobků do Česka.

Na základě vládního nařízení musí od poloviny loňského května dovozci potravin živočišného původu nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta. Dovozci musí kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Nahlašování mimo jiné inspektorům usnadňuje výběr potenciálně problémových zásilek.

Potravinářská komora podle svého prezidenta Miroslava Tomana snahu o další zpřísnění dovozů potravin vítá. Zavedení nahlašovací povinnosti u živočišných produktů podle něj přineslo zlepšení situace s nekvalitními dovozy. "Vrátil se drůbeží separát do Polska, vrátili se nějaké věci do Německa. Určitě se to zlepšilo," podotkl Toman.

V legislativním programu vlády je podle Bohatce letos také novela zákona o potravinách, kterou si vyžádá nařízení Evropské unie. "S tím se otevře vyhláška o způsobech označování potravin a pravděpodobně i zákon o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI)," uvedl.


Zdroj: ČTK, 26. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:42