Agris.cz - agrární portál

Ochrana proti plísni cibulové volbou správných odrůd cibule

29. 4. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Tříletý výzkumný projekt v Německu prokázal, že nejlepší ochranou proti plísni cibulové je pěstování rezistentních odrůd cibule, zatímco biologické přípravky jsou méně účinné.

Nejúčinnější ochranou cibule proti plísni cibulové v ekologickém zemědělství je pěstování rezistentních odrůd. To je výsledek tříletého výzkumného projektu v rámci spolkového programu Ekologické zemědělství a jiné formy trvale udržitelného zemědělství (BÖLN) zveřejněný 19. dubna.

Po maloparcelkových a polních pokusech došli vědci k závěru, že volba vysoce rezistentních odrůd poskytuje nejlepší ochranu proti infekci patogenem Peronospora destructor. Dokonce i v letech s vysokým infekčním tlakem zůstaly tyto rostliny ve sledovaném časovém období bez symptomů. Vedle rezistence vykazovaly tyto odrůdy překvapivé výnosy a skladovací vlastnosti a dobrou optickou kvalitu.

Vedle volby odrůdy se podle BÖLN jako vhodné pěstitelské opatření proti plísni cibulové ukázala také výsadba cibule. Předností tohoto postupu ve srovnání s výsevem je obecně nižší napadení chorobami a tlak plevelů.

Jako méně vhodné se v ochraně cibule proti plísni cibulové oproti tomu ukázaly biologické přípravky na bázi extraktů z lékořice a šalvěje, popř. suspenze bakteriálních kultur, které vykazovaly účinek pouze při nízkém infekčním tlaku a také vesměs příliš nízkou odolnost vůči srážkám, takže nemohly rostliny dlouhodobě ochránit. Podle sdělení BÖLN v současné době zkoumají vědci v navazujícím projektu možnosti zvýšení účinnosti biologických přípravků. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Falschen-Mehltau-durch-richtige-Biozwiebelsorten-bekaempfen-829391.html


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 29. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 02:22