Agris.cz - agrární portál

Značku Haná regionální produkt získalo nově 11 výrobců

30. 4. 2012 | ČTK

Šumvaldský koláček, medlovský koblih či slámové brikety z Dlouhé Loučky bude v příštích dvou letech zdobit značka Haná regionální produkt, která dokládá jejich kvalitu, místní původ i jedinečný vztah k regionu. Certifikační komise v těchto dnech značku nově udělila 11 výrobcům z Olomoucka, Prostějovska, Přerovska a Kroměřížska. Celkový počet označených výrobků se tak vyšplhal na 39, převažují potraviny. ČTK to sdělila koordinátorka projektu Marie Tesařová. 

"Zájemců o značku přibývá, což nás těší. Smyslem certifikace je zviditelnění tradičního regionu, podpora místních výrobců a jejich spolupráce," uvedla regionální koordinátorka Vendula Pírková. 

Mezi nové držitele značky se dostala například společnost Sanal se smaženými bramborovými lupínky a plumlovským chlebem, Libor Frantík z Troubelic s ručně kovanými kovářskými výrobky či Marta Vaníčková z Olomouce, která ručně vyrábí přírodní mýdla. Slavnostní předání certifikátů se uskuteční 19. května v lázních Skalka. 

O udělení značky rozhodovala komise složená z místních akčních skupin, sdružení, regionálních výrobců a odborné veřejnosti. Poprvé se nyní hodnocení zúčastnili zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 

Letos posílí propagaci značky také projekt Nová energie pro regionální značku. "Součástí budou jarmarky regionálních výrobků, nákup prodejních stánků a pořízení propagačních materiálů. Chceme tak místní výrobky ještě více zviditelnit a obrátit k nim pozornost spotřebitelů," uvedla manažerka projektu Miloslava Hrušková. 

V minulosti získali ocenění Haná regionální produkt například výrobci dřevěných hraček, keramiky a bylinných tinktur. Certifikátem mohou svou produkci označovat dva roky a poté si mohou zažádat o jeho prodloužení. 


Zdroj: ČTK, 30. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 23:49