Agris.cz - agrární portál

Grilování….

30. 4. 2012 | SVS ČR

Velké problémy může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce.

Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, nebo slinami nebo jeho močí a trusem, anebo, v případě úpravy dobrot na ohni, nedostatečně tepelně opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře.

Ovšem pozor, již při přípravě a přepravě surovin, různých klobásek, tj. uzenin, i naloženého masa „za tepla“ může dojít k pomnožení všech možných nebezpečných mikroorganismů. A také problémy mohou nastat při dojídání už grilovaného druhý den! Pozor na teplotu při přepravě i při skladování. A dobře propéci.

Dobrou chuť!

Takže asi tak….

Josef Duben


Zdroj: SVS ČR, 30. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:52