Agris.cz - agrární portál

Požár v Beskydech poničil 30 hektarů lesa

30. 4. 2012 | Silvarium

Sobotní požár lesa v oblasti Jamník u Starých Hamrů na Frýdecko-Místecku způsobil škody za miliony korun. Zatím po něm zbylo víc než deset hektarů úplného spáleniště a dalších dvacet až třicet hektarů poničeného porostu. Na místě stále zůstávají hasiči, kteří zbytky ohně likvidují. Majitelem vyhořelého území jsou Lesy České republiky.

"Odpovědný revírník odhadl, že požár způsobil škodu značného rozsahu v řádu milionů korun. Přesná částka bude vyčíslena po uhašení požáru a kontrole porostů,"vysvětlil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster Faster. Na místě stále zůstávají čtyři jednotky hasičů z Frýdecko-Místecka, které vyhledávají a dohašují ohniska požáru. "Vzhledem k velmi složitému terénu je jejich práce obtížná a úplné uhašení požáru neočekáváme v blízké době," doplnil mluvčí.

Podle frýdecko-místeckého policejního mluvčího Vlastimila Starzyka se příčina požáru stále vyšetřuje a s ohledem na rozsah požáru potrvá vyšetřování delší dobu. Jednou z vyšetřovacích verzí však stále zůstává podezření, že oheň mají na svědomí lesní dělníci, kteří v místě káceli stromy a v lese údajně rozdělali oheň.  „Pokud to tak je, tak to bylo nějaké jejich zkratové jednání, protože oni měli jednoznačný pokyn pouze likvidovat a nepálit,“ řekl k tomu Jiří Silvestr z Lesů ČR. „Revírník odhadl, že požár způsobil škodu značného rozsahu v řádu miliónů korun. Přesná částka bude vyčíslena po kontrole porostů,” uvedl mluvčí hasičů Petr Faster.

Les začal hořet v sobotu krátce před 13:00, nejprve na ploše 20 krát 25 metrů. Požár se však kvůli suchu a větru stále rozšiřoval a hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu až okolo 19:30 hodin. Ve špatně dostupném horském terénu s ohněm v sobotu bojovalo přes 30 hasičských jednotek s více než 40 automobily. Na místě pomáhaly i hasičské vrtulníky z Olomouce a Brna a hasicí letadlo.

Extrémně teplé počasi o uplynulém víkendu způsobilo výrazný nárůst počtu požárů. V pátek bylo požárů 96, v sobotu 147 a za neděli k 19:15 jich hasiči evidují 190. Dlouhodobý průměr je přitom 55 požárů denně. Škody jen za páteční a sobotní požáry zatím hasiči vyčíslili na téměř devět milionů korun, další 2,3 milionu korun škody přibyly podle Svitákové do dnešních 18:00. 


Zdroj: Silvarium, 30. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:55