Agris.cz - agrární portál

Poslanci stvrdili konec leteckých postřiků chemickými přípravky

3. 5. 2012 | ČTK

Sněmovna dnes (2.5.2012) opakovaně stvrdila vládní novelu zákona o rostlinolékařské péči, která kromě jiného ukončí dosavadní praxi leteckých postřiků. Provozovat je bude možné jen za zákonem stanovených podmínek. Poslanci současně s tím přehlasovali Senát a odmítli jeho pozměňovací návrh, který do novely zaváděl nové povinnosti při dovozu vína.

Obchodníci, kteří by ročně dovezli víc než 50 hektolitrů vína v nádobách o objemu nad 15 litrů, by o tom podle senátního návrhu museli podávat hlášení. Toto opatření mělo podle senátorů zabránit podvodům při dovozu vína a jeho vydávání za víno tuzemské.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) sice uznal, že návrh jde správným směrem, varoval ale, že ho EU může vnímat jako diskriminační a jako porušení unijních pravidel volného pohybu zboží. Navíc by podle něj šlo nové pravidlo obejít a jen by vytvářelo zbytečnou agendu.

Senátor Jan Hajda (ČSSD) naproti tomu prohlásil, že pokud sněmovna návrh Senátu neschválí, bude to popření podnikatelské etiky. Zpravodaj k novele Ladislav Skopal (ČSSD) argumentoval tím, že obdobná diskuse se vedla i nad dovozem živočišných produktů, kde se podle něj ukázalo, že takové opatření účinek má.

Smyslem vládní novely zákona o rostlinolékařské péči je kromě ukončení leteckých postřiků zejména omezit dopady používání pesticidů na životní prostředí i na lidské zdraví. Letecké postřiky bude muset povolit rostlinolékařská správa, a to na základě leteckého plánu a následné žádosti o povolení jednotlivé letecké aplikace nebo v případě mimořádných leteckých postřiků. Pokud rostlinolékařská správa povolí letecký postřik, bude muset informovat obce v zasažené oblasti a obecní úřady budou muset informovat své občany.

Zemědělské rostliny, parky i lesy mají být podle novely proti škůdcům chráněny bez použití chemie nebo s co nejnižšími dávkami pesticidů. Návrh nově upravuje ochranu obyvatel zejména v okolí škol, lázní nebo v rekreačních oblastech.


Zdroj: ČTK, 3. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 03:56