Agris.cz - agrární portál

Zámecké vinařství Bzenec veze z Paříže dvě zlaté medaile

3. 5. 2012 | ČTK

Dvě zlaté medaile a osm stříbrných získali moravští vinaři na mezinárodní soutěži růžových vín v Paříži Le Mondial du Rosé. Nejúspěšnější z moravských značek bylo ve Francii Zámecké vinařství Bzenec se dvěma zlatými. Soutěž se uskutečnila v Paříži ve dnech 27. - 29. dubna. Vinařský fond to uvedl v tiskové zprávě.

Soutěž Le Mondial du Rosé akcentuje růžová vína zejména vzhledem k jejich nastávající sezoně, ale také pro lehkost a dobrou pitelnost, kterou vynikají.

Podle odborníků jsou moravská a česká růžová vína v posledních letech na vzestupu v mnoha oblastech. Díky stoupající kvalitě roste i jejich produkce a prodej. "Spotřebitelé si letní růžové pití oblíbili také pro jejich nespornou originalitu, neboť naše rosé jsou díky výborným klimatickým podmínkám dobře odlišitelná od zahraniční konkurence," uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Dvě zlaté medaile v Paříži získalo Zámecké vinařství Bzenec. Hodnotící komise ocenila nejvyšší medailí jejich André rosé, pozdní sběr 2011 a Frankovku rosé, pozdní sběr 2011. Hned tři stříbrné medaile si odvezlo Vinařství Hort, dále bodovaly Vinné sklepy Lechovice, Vinařství Mikrosvín Mikulov, Vinařství U Kapličky, Vinařství Volařík Mikulov a Znovín Znojmo.

Tuzemští vinaři loni zvýšili produkci růžových vín o 40 procent na 43 tisíc hektolitrů. Reagují tak na zájem spotřebitelů. Z modrých hroznů jde nyní na růžová vína pětina sklizně. Zájem spotřebitelů o růžová vína roste. Jejich spotřeba v ČR meziročně vzrostla o čtvrtinu. Odborníci očekávají, že tento trend bude pokračovat i letos.


Zdroj: ČTK, 3. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:40