Agris.cz - agrární portál

Včely z jihu Moravy decimuje mor, včelařům má pomoci dotace kraje

3. 5. 2012 | ČTK

Jihomoravský kraj chce pomoci včelařům, jejichž chovy v posledních letech decimuje mor včelího plodu. Mohou žádat o dotace na nákup nových včelstev i vybavení. Pro účel krajští radní dnes vyhradili 1,7 milionu korun, dalších 300.000 korun chtějí rozdat včelařským kroužkům. Včelařské mládeže stále ubývá a je nutné tuto spolkovou činnost zachovat, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Ivo Polák (ČSSD).

Podle Aleše Příleského z brněnské organizace Českého svazu včelařů je dnes problematické získat mezi dětmi zájemce o chov včel. Včely prý dnes mají mediální obraz zabijáka, takže mnoho rodičů se podle něj bojí dítě do kroužku zapsat. "My získáme dítě, když má rodič podepsat souhlas s tím, aby chodilo do kroužku, řekne: Neexistuje. Včely jsou zabijáci, běž do horolezeckého kroužku," popsal.

Včelaři upozorňují, že jak se včelařením končí nejstarší z nich, začíná jich v regionu ubývat. Absenci pak pocítí všichni, kdo mají v zahradě ovocné stromy. Včela sběrem nektaru zároveň opyluje květy a na kilogram medu, tedy jednu 700mililitrovou sklenici, musí sesbírat nektar z pěti milionů květů. "Jako včelař mám pak sedmičku medu, ale vedle mě je hromada jablek, hrušní, meruněk, broskví. To je skutečný význam včel," řekl Příleský.

Jihomoravský kraj podporuje včelaře několik let, podle Poláka šlo na účel v minulých dvou letech téměř pět milionů korun. Peníze si rozdělili žadatelé na 500 záměrů či projektů.

Podle Příleského se na chovu včel nedá zbohatnout. "Obdivuju ty, co podnikají ve včelařství. To je velké umění," uvedl. Pokud však někdo chová včely jako svůj koníček, neprodělá na tom. Nováčky však mohou odradit počáteční náklady. Jeden úl stojí i 3000 korun a včelař potřebuje do začátku nejméně tři. Medomet na vytáčení medu se prodává za zhruba 20.000 korun, jedno včelstvo asi za 1000 korun. Další výdaje má včelař s rámečky, ochrannými pomůckami a dalšími drobnostmi.


Zdroj: ČTK, 3. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:27