Agris.cz - agrární portál

ČP očekává rekordní škody na ozimých plodinách

4. 5. 2012 | ČTK

Letošní zimní a jarní mrazy způsobily českým zemědělcům rekordní škody na ozimých plodinách, vyplývá z prvních odhadů České pojišťovny (ČP). Farmáři prý dosud nahlásili poškození ozimů na více než 20.000 hektarech, což je nejvíce za několik posledních let. Pojišťovna očekává, že škody dosáhnou téměř 50 milionů korun. Na trhu zemědělského pojištění má zhruba 70procentní podíl.

Zemědělci se na Českou pojišťovnu obracejí hlavně v souvislosti s poškozenými porosty obilovin, řepky, ale také kmínu či ozimého hrachu. Mrazy naopak méně než loni poškodily ovocné sady a vinice. Loni ČP vyplatila ovocnářům a vinařům v souvislosti s mrazy více než 70 milionů Kč.

Zvlášť nepříznivý pro vyseté plodiny byl letošní únor, kde nízké teploty zdevastovaly porosty ozimů zejména v místech, kde neležel sníh. Ani průběh letošního jara prý regeneraci ozimů příliš neprospěl.

"Škody způsobené zimním počasím jsou fakticky ještě mnohem vyšší, protože propojištěnost plodin jako taková tedy obhospodařované půdy v České republice dosahuje přibližně 49 procent. Riziko vyzimování si pak sjednává pouhá pětina pojištěných," uvedla ředitelka Odboru zemědělského pojištění ČP Alena Stiborová. Vyčíslení škod není prý ještě konečné. Mnoho zemědělců totiž s novým osetím ploch dlouho vyčkávalo kvůli nedostatku osiva jarních plodin.

Loni ČP vyplatila klientům z řad zemědělců pojistné plnění ve výši 430 milionů Kč. Celkově loni řešila 1900 škodních událostí, z toho 786 se týkalo hospodářských zvířat.


Zdroj: ČTK, 4. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:35