Agris.cz - agrární portál

Medu bude letos nejspíš málo, počasí nepřálo

4. 5. 2012 | Denik.cz

Zatímco loňská sezona byla pro včelaře ve Zlínském kraji náramně vydařená a medu bylo hodně, letos to pravděpodobně až tak slavné nebude. Předsedové místních okresních spolků Českého svazu včelařů prozatím nechtějí být příliš konkrétní a produkci předčasně odhadovat.

Šéfové včelařů ve Zlíně a Vsetíně se ovšem obávají, že u nás bude medu nedostatek.

„Včelaři to neradi přiznávají, ale je málo včelstev a také slabá snůška. Na vině jsou také nemoci a loňské léto, kdy bylo nejprve hodně mokro,
a pak přišly tropy," vysvětluje předseda zlínských včelařů Jiří Kalenda.

Mírně skepticky hovořil také Josef Řádek ze vsetínského spolku. „Podle mě bude slabší hlavně produkce z lesních snůšek. No a na ty jarní ještě nejsou mnohé včely příliš silné," upozornil a dodal, že ty včelám, které na sběr dostatek energie mají a naplno pracují, už mnoho času nezbývá. „Toto příznivé období asi nebude dlouho trvat. rozhodující bude hlavně příští týden," má jasno Řádek.

Předseda zlínského okresního spolku včelařů Jaroslav Studeník se do prognóz s produkcí medu raději nepouštěl. Konstatoval ale, že se během sezony v určitých částech regionu objevily komplikace. „Například na Vizovicku odkvetly švestky za tři dny a rychlé to bylo i s jabloněmi. To je extrém. V okrese se také objevil včelí mor, který jsme museli řešit. Ani nektar nebude nejlepší, protože bude suchý," konstatoval Studeník.

Dodal, že se naopak daří v oblasti u Želechovic nad Dřevnicí a Fryštáku, kde je snůška dobrá.

Produkci medu ovlivňuje spousta věcí. Počasí, nadmořská výška, a dost záleží
i na tom, co zemědělci v okolí pěstují. S pestrou nabídkou rostlin, ve kterých mohou najít včely potřebné zdroje, jsou velmi spokojeni na Kroměřížsku. „U nás, tady na rovině, je hodně řepky, slunečnic a také dost ovocných sadů. Po této stránce jsme na tom lépe, než v dalších okresech," pochvaluje si předseda kroměřížského okresního spolku včelařů Karel Zahradník.

U odhadování množství letošního medu se také zdráhal. „To je otázkou přírody. Vloni to bylo například rekordní, takže to asi nepřekonáme. Letos navíc přišlo hodně brzy jaro a uvidíme, jak to včely zvládnou," pokrčil rameny Zahradník.

Jeho kolega z uherskohradiš­ťského okresu Karel Hladiš upozorňuje, že ani aktuální zdánlivě pěkné počasí není pro včely ideální. „Z pohledu člověka, který nahlíží na přírodu, vidím prostě krásné počasí a jarní pohodu. Z pohledu včelaře však vidím celkem větrné počasí, které nám, respektive včelám, moc neprospívá," upřesňuje Hladiš.

Taktéž připomněl, že chovatelé včel jsou z velké míry závislí na lokálních zemědělcích. „Záleží hodně na nich 
a na tom, jaké vysadí rostliny a co chtějí produkovat. Momentálně nás nad vodou drží například řepka a slunečnice," zmínil předseda včelařů ze Slovácka.

Ani on si netroufl letošní produkci medu odhadovat. „Jak se říká, vdolečky sa počítajů, až se jde z hodů. Odpověď na tuto otázku nám dá počasí," uzavřel Hladiš.


Zdroj: Denik.cz, 4. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:31