Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 4.-6.5.2012

7. 5. 2012 | Agris

ČP očekává rekordní škody na ozimých plodinách

Letošní zimní a jarní mrazy způsobily českým zemědělcům rekordní škody na ozimých plodinách, vyplývá z prvních odhadů České pojišťovny (ČP). Farmáři prý dosud nahlásili poškození ozimů na více než 20.000 hektarech, což je nejvíce za několik posledních let. Pojišťovna očekává, že škody dosáhnou téměř 50 milionů korun.

Asociace soukromého zemědělství ČR nepodpoří plánované demonstrace za zelenou naftu

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) se v žádném případě nepřipojí k blokádám silnic zemědělskou technikou kvůli plánovanému zrušení vratky spotřební daně z nafty (tzv. zelené nafty), které dnes avizovala Agrární komora.

Zemědělský svaz ČR podporuje protestní akce v regionech ohledně zelené nafty a daně na tiché víno

Ministr financí ČR Ing. Miroslav Kalousek předložil české vládě k projednání několik návrhů, které by měly dále posílit úsporná opatření vlády v příštích letech. Jde o mimo jiné o zvýšení DPH, dočasné omezení růstu důchodu spolu se zvýšením daňového zatížená vyšších příjmových vrstev obyvatel ČR apod.

Začíná třetí ročník soutěže Regionální potravina

Komise v jednotlivých krajích České republiky začaly vybírat potraviny, kterým udělí certifikát kvality Regionální potravina. Zájem výrobců o toto ocenění stoupá, stejně jako zájem zákazníků o zboží s logem Regionální potravina. Administrací projektu je od roku 2012 nově pověřen Státní zemědělský a intervenční fond.

Medu bude letos nejspíš málo, počasí nepřálo

Zatímco loňská sezona byla pro včelaře ve Zlínském kraji náramně vydařená a medu bylo hodně, letos to pravděpodobně až tak slavné nebude. Předsedové místních okresních spolků Českého svazu včelařů prozatím nechtějí být příliš konkrétní a produkci předčasně odhadovat. 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 7. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:34