Agris.cz - agrární portál

Přes zimu uhynulo 10 pct včel, letos počasí včelařům přeje

7. 5. 2012 | FinančníNoviny.cz

Přes zimu v tuzemsku uhynulo maximálně deset procent včelstev, což je normální stav. ČTK to řekl místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Jde o odhad, přesná čísla zatím včelaři nemají. Letošní počasí chovu včel zatím přeje, přesto podle Peroutky letošní produkce medu těžko překoná loňskou, která byla rekordní.

Před letošní zimou bylo v tuzemsku zhruba 560.000 včelstev, meziročně takřka o 40.000 více. Již v roce 2010 počet včelstev překročil úroveň před epidemií nemoci varroáza, která domácí chovy včel v roce 2008 zdecimovala. V minulosti však čeští včelaři chovali až 800.000 včelstev. Podle Peroutky by mohlo letos v důsledku dobrého zdravotního stavu chovů i příznivého počasí včel dále přibývat. Motivace chovatelů bude záviset hlavně na vývoji výkupních cen medu.

Loňská snůška medu takřka 10.500 tun byla nejvyšší v historii Česka. Na rekordu měla podíl hlavně úroda tmavého lesního medu. "Většinou to bývá tak, že když je jeden rok lesní med, tak druhý nebývá," poznamenal Peroutka. Situace kolem květového nektarového medu je prý slibná.

Většinu tuzemského medu prodají včelaři přímo ze dvora zákazníkům. V obchodních řetězcích naopak dlouhodobě převažují dovážené medové směsi. Včelaři upozorňují na často nevalnou kvalitu těchto směsí, v čemž jim daly za pravdu výsledky loňských kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Ceny medu od roku 2010 do loňska mírně vzrostly. Dnes se podobně jako v závěru loňského roku v průměru pohybují mírně nad hranicí 130 korun za kilogram.

Spotřeba medu v Česku v posledních letech mírně roste. Podle odhadu svazu dnes dosahuje zhruba 0,7 kilogramu na osobu. Na rozdíl od jiných států EU je ČR schopna pokrýt poptávku po medu produkcí domácích včelařů.

Počet včelařů se loni meziročně zvýšil bezmála o 1500 a mírně přesáhl 48.000 osob. Pokračuje tak pozitivní trend, který začal předloni. Předtím 20 let včelařů ubývalo.

Podle Peroutky chovatelů včel dál přibývá. Lidé se k tomuto tradičnímu odvětví vracejí proto, aby měli vlastní med nebo aby si zajistili opylení pro rostliny, které pěstují. Někteří začínající včelaři v chovu hledají relaxaci a zajímavý koníček. Nemalá část nových chovatelů v nelehké ekonomické situaci hledá v prodeji medu přivýdělek. Začínající chovatele motivují také dotace.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 7. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:03