Agris.cz - agrární portál

Babišův byznys po vstupu do politiky jen vzkvétá. Kupuje další podniky

7. 5. 2012 | Mladá fronta Dnes

Vstup miliardáře Andreje Babiše do politiky zjevně nikterak neškodí jeho hospodářskému kolosu. Naopak, stále se zvětšuje. Ovládl třetinu pekárenského trhu a do svého holdingu přidal i mlékárny či masokombináty.

Babiš nedávno rozjel kampaň s hnutím ANO 2011. Nevěnuje se však zdaleka jen kritice české politické elity. Jeho posledním úlovkem ve světě byznysu je koupě pekárenského kolosu a lídra českého trhu United Bakeries, kterou koncem dubna schválil antimonopolní úřad.

Babiš tak ovládl zhruba třetinu českého pekárenského trhu a obchodní řetězce začínají mít obavu ze silného protihráče, který může protlačit zdražení pečiva. Malí pekaři se naopak radují, že se tím podmínky zlepší i jim: když velká firma zvedne ceny, budou moci i oni.

Miliardář však nezahálí ani v jiných oblastech svého podnikání. Během posledních dvanácti měsíců začlenil do svého holdingu Agrofert například mlékárnu Hlinsko či masokombinát Zedníček. Koupí lesnických společností Uniles a Wotan zase vstoupil do obchodu se dřevem.

A skrze své chemické podniky už dlouho vládne výkupu a zpracování řepky jako biosložky do paliv. Zemědělce pak zásobuje hnojivy, pesticidy, krmivem a technikou.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 7. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 04:17