Agris.cz - agrární portál

Dáte si ležák, nebo pšeničné? Trh nabízí přes 500 druhů piv

7. 5. 2012 | Denik.cz

K Čechům pivo jednoduše patří. V posledních letech navíc odkládají svůj tradiční konzervatismus a stále častěji objevují nové kategorie piv. Ale také už pijí pivo spíše doma než v pohostinstvích.

„Je tu sice ohromná skupina konzumentů, kteří stále vyhledávají piva typu český ležák nebo dokonce svoji jednu značku, ale hodně lidí už pociťuje zájem o jiné druhy, které chutnají nebo voní jinak," uvedl předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich.

Roste tak hlad po typech stout, ale nebo po různých pšeničných pivech. Tento trend potvrzuje i Český svaz pivovarů a sladoven. Zároveň však dodává, že podíl speciálních a netradičních piv ve srovnání s tradičním mokem plzeňského typu je pořád jen 6,5 procenta.

Rozmanitější počet

Ale není to tak dávno, co Češi byli zvyklí pít jen asi tři druhy piva. Přitom jejich počet je mnohem rozmanitější. Například na nejprestižnější pivní soutěži na světě World Beer Cup, která v sobotu skončila v americkém San Diegu, se představilo na 180 pivních kategorií.Na poptávku českých pivařů reagují i výrobci. Kolem roku 1995 si mohl spotřebitel vybrat mezi 80 až 100 značkami piv. „Pivní speciály prakticky neexistovaly, o neobvyklých pivech nemluvě. Dnes je na trhu nejméně 
500 značek piv, které nabízí na třicet středních a velkých pivovarů a na 130 minipivovarů," přiblížil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

144 litrů piva ročně na Čecha

Vždyť si také pivovarníci mohli loni trochu oddechnout. Po pěti letech se konečně trvalý pokles výroby piva v Česku skoro zastavil. Loni každý Čech vypil 144 litrů piva. Nicméně ještě v roce 2005 to bylo rekordních téměř 
164 litrů. „Tento pokles se dotkl především velkých podniků. Tady je tedy krásně vidět příklon konzumentů k pivům malých pivovarů," řekl Tomáš Erlich.Předseda svazu pivovarů a sladoven František Šámal v klesající poptávce vidí ekonomickou recesi po roce 2008 a také zvýšení spotřební daně na pivo. „Za pozitivní lze považovat, že pivovary výrazně inovují svou nabídku piv a přicházejí s novými obaly," doplnil František Šámal.Pivaři také začínají měnit zvyky. Pivo si totiž už nechodí vychutnávat výhradně do restaurací. „Zatímco v západních zemích se vždycky vypilo více lahvového piva než sudového, u nás to bylo dlouho naopak. Dneska už jsme se k těmto zemím přiřadili. Už i u nás se vypije více lahvového piva než sudového," dodal Tomáš Erlich.


Zdroj: Denik.cz, 7. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:36