Agris.cz - agrární portál

Začíná třetí ročník soutěže Regoinální potravina

8. 5. 2012 | ČTK

Počet výrobků nosících značku Regionální potravina se letos z dosavadních 170 dále rozroste. Jedním z prvních krajů, kde vyberou vítěze třetího ročníku soutěže, bude ještě v květnu Plzeňský kraj. Uvedlo to ministerstvo zemědělství (MZe), které pro letošní a příští rok vyčlenilo na marketingovou podporu značky 70 milionů korun. Soutěž je určena pro menší potravinářské firmy s maximálně 250 zaměstnanci. 

"Poroty budou v jednotlivých regionech rozhodovat o vítězích v devíti kategoriích, stejně jako v loňském roce. Projekt je koncipován tak, že v každé kategorii může získat značku Regionální potravina jen jeden z nich," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Potravináři budou jako v předchozích dvou letech soutěžit ve 13 krajích ČR, v Praze se pro menší počet výrobců soutěž nekoná. Značka je vítězným produktům udělována na šest let.

Výrobek, aby se mohl krajské soutěže zúčastnit, musí být vyroben v daném regionu, z tradičních surovin a podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu.

Marketingové aktivity na podporu značky odstartují v červnu. Informační a inzertní kampaň bude v tisku, televizi a rozhlase, doplní ji speciální mediální projekty. MZe a SZIF budou značku prezentovat také na farmářských trzích a v místních sítích maloobchodních prodejen.

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody preference tuzemských potravin patří jejich větší čerstvost proti dováženým produktům. Například dovážené ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují.

Regionální potravina není jediným podobným marketingovým nástrojem. Již osm let funguje například značka kvalitních potravin Klasa. Od loňska pak logo s českou vlajkou a nápisem "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou".


Zdroj: ČTK, 8. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:59