Agris.cz - agrární portál

Porážka skotu na jihu Čech klesla na téměř polovinu

9. 5. 2012 | ČTK

Porážka skotu na jihu Čech v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 45,6 procenta, což je nejvíce v zemi. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Jihočeští chovatelé maso vyvážejí na porážku do Rakouska a Německa, kde za ně dostanou lépe a bez prodlev zaplaceno. Majitel masokombinátů Andrej Babiš pak přesunul porážku skotu z jihočeské Plané do Kosteleckých uzenin na Vysočině, zjistila dnes ČTK.    

V celé zemi porážka skotu meziročně klesla o sedm procent. Vzrostla v Moravskoslezském a Plzeňském kraji a na Vysočině. Jihočeský kraj klesl v počtu poraženého skotu ze čtvrté na šestou pozici. Od počátku roku bylo na jihu Čech poraženo jen 3784 kusů.    

"Prodávám dobytek do Německa, za kilo masa tam dostanu o pět až šest korun více, to je na kuse o 3500 korun více a na kamionu, kde je 12 býků, o 50.000 korun, což je dnes jedna pneumatika na traktor," řekl ČTK Eduard Kraml ze šumavské farmy francouzského masného plemene Salers. Vadí mu to, že na českých jatkách jsou prý zkorumpovaní klasifikátoři masa a okrádají ho. Navíc peníze za prodaný dobytek na českých jatkách dostane za tři až čtyři měsíce, což je letitý problém.    

Sám na biofarmě prodává kvalitní maso i ze dvora. Jednou za měsíc si nechá tři mladé býky porazit na jatkách, rozbourá a prodá. Lidi si pro maso vyprodukované v CHKO Šumava jezdí z různých koutů země. "Vidím rozdíl, který zůstane řezníkům za nehty," konstatoval. Dalším problémem je podle něj to, že z Čech do ciziny se vyváží i mladý, zástavový dobytek, zejména do Itálie a Turecka. Naopak do Čech se pak dováží nekvalitní maso z ciziny, dodal.    

Také další člen Českého svazu chovatelů masného skotu Pavel Kozák z Milevska konstatoval, že porážka na jihu Čech klesá, protože všichni chovatelé dobytek vyvážejí do sousedních států. "Porážka na jihu klesla také proto, že Andrej Babiš přestal v jihočeské Plané zabíjet hovězí a veškerou porážku hovězího stáhl do Kosteleckých uzenin na Vysočině, proto tam porážka skotu stoupla. Naopak v Plané se porážejí centrálně prasata," řekl Kozák ČTK.    

Podle ČSÚ porážka prasat na jihu Čech v prvním kvartále stoupla o téměř 46 procent. Od počátku roku se tam bylo na jatkách usmrceno 127.450 kusů, což je nejvíce v zemi.


Zdroj: ČTK, 9. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:34