Letošní úroda českého chřestu na Mělnicku může dosáhnout 500 tun
11. 5. 2012 | ČTK
Sklizeň až 500 tun chřestu očekávají letos jeho producenti na Mělnicku. Jejich prodej na domácím trhu ale kvůli dovozu levnějšího a méně kvalitního chřestu ze zahraničí klesá. V Německu tak končí až polovina úrody, řekl dnes ČTK Petr Šandera, majitel firmy Šandera a největší producent českého chřestu.
"Snažíme se produkovat prvotřídní kvalitu chřestu, o tu ale nestojí české supermarkety. Dávají přednost dovozu druhořadého zboží ze zahraničí, teď hlavně z Řecka. Chřest tak nakupují až o třetinu levněji. Náš chřest první kvality kupují hlavně tuzemské hotely a restaurace pro své zákazníky za cenu přesahující 100 korun za kilogram," uvedl Šandera.
Zhruba polovina produkce tak končí v Německu, kde podle Šandery oceňují mimořádnou kvalitu mělnického chřestu. O nižší poptávce v ČR svědčí i skutečnost, že letos se na mělnických polích pěstuje chřest na 85 hektarech oproti loňským 120 hektarům. Každý den se na polích sklidí až deset tun bílých či želených výhonků.
Až do loňska produkci zajišťovala nizozemská firma Bohaemer Spargel Kultur. S produkcí českého chřestu na Mělnicku začala v roce 1995, nakonec zkrachovala a letos ji Šandera koupil i s dluhy. Současně registroval ochrannou známku Český chřest a příští rok bude producent nést stejné jméno. V letošní sezoně, která kvůli chladnému počasí začala o dva týdny později až koncem dubna a potrvá přibližně do konce června, zaměstnává 350 lidí na polích, v myčce, třídírně a distribuci. Do budoucna plánuje investice do balicí a třídicí techniky. Další expanzi ale podle jednatele brání situace na trhu.
Pěstování chřestu má dlouhou tradici také na jižní Moravě v Ivančicích. Každoroční Slavnosti chřestu se tam letos uskuteční od 18. do 20. května a organizátoři slibují bohatý doprovodný program. Tamní chřest budou moci lidé ochutnat v deseti restauracích přímo na Palackého náměstí a akce se má aktivně zúčastnit také šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus.
Chřest si v posledních letech opět hledá cestu na stůl v českých kuchyních. Podle kvality se jeho cena na pultech obchodů pohybuje mezi 80 a 100 korunami za kilogram. Lze koupit bílé nebo zelené výhonky. Jejich rozdíl je ve způsobu pěstování - bílé vyrůstají z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zezelenají po odkrytí, kdy se v nich začne tvořit chlorofyl, a s přibývající výškou začínají dřevnatět. Až 300 druhů chřestů je rozšířených hlavně v Evropě, Asii a Africe.
Zdroj: ČTK, 11. 5. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 01:51
