Agris.cz - agrární portál

Originální výrobky z Hranicka a Lipenska dostaly ochrannou značku

13. 5. 2012 | ČTK

Prvních devět originálních výrobků z Hranicka a Lipenska získalo dnes speciální označení Moravská brána regionální produkt. Značkou zaručující jejich místní původ, kvalitu a jedinečnost ve vztahu k regionu se mohou pyšnit například mléčné výrobky, med, mošty či keramika. Certifikát dnes jejich výrobci slavnostně obdrželi na farmářských trzích na náměstí v Hranicích. Návštěvníci trhů mohli všechny tyto produkty na místě ochutnat či si je prohlédnout. 

"Všechny oceněné výrobky prošly hodnocením certifikační komise a udělení značky Moravská brána tak zaručuje kupujícím místní původ, významný podíl ruční práce a především kvalitu a výbornou chuť výrobků," uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. 

Premiérových certifikátů této značky se dnes dočkaly například mléčné výrobky z porubské Farmy Zdeňka, Skaličský med a svíčky, mošty a křížalky Eduarda Kozáka z Lučic, pecáky a koláčky z Teplické pekárny Libora Mrkvy, ale i Potštátský chléb či košíkářské výrobky Mariána Kolaříka. 

"Značka by měla pomoci tomu, aby lidé byli přesvědčeni o tom, že je to místní produkt. Jde o to to lidem nabídnout, aby pochopili, že je to zdravé a české. Značka by to měla garantovat," řekl ČTK pěstitel Eduard Kozák. 

Rozjezd značky na Hranicku a Lipensku rok chystali zástupci Hranické rozvojové agentury a místních akčních skupin Záhoří - Bečva a Rozvojové partnerství Regionu Hranicko. "O zavedení značky už jsme uvažovali před několika lety. Je to ocenění kvality. Značka by měla zvýhodnit držitele certifikátu před ostatními. Zaměřujeme se přitom i na turistický ruch. Jde o to, aby mohli návštěvníci této oblasti ochutnat nebo si odnést regionální výrobek. Do budoucna také plánujeme spuštění speciálních prodejen," řekl již dříve ČTK jeden z organizátorů projektu František Kopecký z Rozvojového partnerství Regionu Hranicko. 

Značka je součástí systému spadajícího pod Asociaci regionálních značek, která sdružuje téměř dvě desítky podobných značek na území celé republiky. V Olomouckém kraji existuje také regionální značka Jeseníky originální produkt, kterou odborná komise tamním výrobcům uděluje od září 2010. Několik desítek výrobců v kraji získalo označení Haná regionální produkt. Od listopadu funguje v centru Olomouce také první prodejna takto označených výrobků.


Zdroj: ČTK, 13. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:52