Agris.cz - agrární portál

Už v pátek začnou tradiční Slavnosti chřestu v Ivančicích

15. 5. 2012 | ČTK

Čtyři tuny čerstvého chřestu zajistili organizátoři 18. Slavností chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Začnou v pátek a letos poprvé budou prodlouženy až do neděle. Návštěvníci si budou moci čerstvý chřest nakoupit nebo v degustační zóně v centru Ivančic ochutnat v nabízených specialitách, které pro ně připraví osm restaurací. ČTK o tom informoval ředitel KIC Ivančice Aleš Tureček.

Degustační zóna bude poprvé na celém hlavním náměstí. Počet restaurací, které budou na náměstí připravovat speciality z chřestu, se oproti loňskému roku zvýšil ze tří na osm. Doplní je devět moravských vinařů.

Doprovodný program nabídne například vystoupení Petra Bendeho a kuchařskou show Petra Stupky. Na slavnosti přijede i čerstvý držitel michelinské hvězdičky, šéfkuchař restaurace Alcron Roman Paulus. "Máme i extra program pro děti, které budou moci vařit s kulinářem Petrem Stupkou a účastnit se řemeslného jarmarku, aby rodiče mohli třeba v klidu degustovat víno ve vinařské zóně," řekla ČTK mluvčí Anička Štětinová.

V degustační zóně se bude platit chřestovými tolary. Jeden tolar je za deset českých korun. Ochutnávková menu budou podle Štětinové začínat na ceně tří tolarů. Na sobotní i nedělní program bude vstupné 100 korun a v ceně budou i ochutnávkové tolary. Vstup na páteční program bude zdarma. "Pátek věnujeme už tradičně místním. Připravili jsme proto program zdarma na náměstí, kde už budou moci ochutnat první chřestové speciality, potkat se s kamarády a poklábosit třeba o chřestu," řekl Tureček. Páteční program začne hodinu po poledni a bude pokračovat do večerních hodin.

Tradiční akce, kterou místní nadšenci poprvé uspořádali před 18 lety, je nyní součástí projektu Ochutnejte Moravu Centrály cestovního ruchu Jižní Morava. Projekt si klade cíl podporovat regionální gastronomii v rozvoji turistiky, zdůraznit význam tradičních místních specialit a pohostinnosti, zvyšujících přitažlivost regionu pro tuzemské i zahraniční hosty. Letos poprvé jsou Slavnosti chřestu v Ivančicích rozšířeny i o Slavnosti chřestu v restauracích.


Zdroj: ČTK, 15. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 13:01