Agris.cz - agrární portál

Farmáři z Olomouckého kraje pokračují v redukci chovů prasat

16. 5. 2012 | ČTK

Farmáři z Olomouckého kraje pokračují v redukci chovů prasat. Na začátku dubna jich zemědělské podniky z regionu chovaly 90.108, meziročně téměř o pětinu méně. Stavy prasat se meziročně snížily i v celém Česku, klesly o zhruba deset procent na 1,58 milionu kusů, což je nejméně od roku 1921. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Chov prasat doplácí na nízké výkupní ceny vepřového masa. 

Meziroční pokles v počtu chovaných prasat statistici hlásí ve všech krajích s výjimkou Ústeckého a Pardubického. "Farmáři redukují stavy prasat kvůli tomu, že výroba vepřového je nerentabilní. Souvisí to zejména s levným dovozem," řekl dnes ČTK ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč.    

Největšími domácími chovateli prasat jsou farmáři ze Středočeského kraje, Vysočiny a Jihomoravského kraje. Jejich chovy dohromady čítají zhruba polovinu celorepublikového počtu prasat. Zemědělské podniky z Olomouckého kraje se na chovu prasat v České republice podílejí 5,7 procenta.    

Spolu se snižováním stavu hospodářských zvířat klesá v tuzemsku také výroba masa. Loni se meziročně snížila o 6,2 procenta na 505.397 tun v jatečné hmotnosti.    

S klesající výrobou a rostoucími dovozy klesá také soběstačnost Česka u většiny živočišných komodit. Například u vepřového masa je ČR podle odborníků soběstačná již jen ze 60 procent, zatímco v roce 2003, rok před vstupem země do EU, byla soběstačnost téměř stoprocentní.


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:24