Agris.cz - agrární portál

Tolerance vůči zasolení bez genových technologií

17. 5. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Australští vědci vyšlechtili a následně v polních pokusech úspěšně otestovali pšenici tvrdou tolerantní vůči zasolení. Vědci z University of Adelaide a šlechtitelské společnosti CSIRO Plant Industry vnesli gen tolerance z druhu Triticum monococcum do komerční odrůdy pšenice tvrdé. Nyní byl gen tolerance poprvé testován v polních podmínkách.

Gen vytváří protein, který sůl z listů rostlin odstraňuje. U rostlin bez genu tolerance vede hromadění molekul soli v listech k narušení procesu fotosyntézy. „Za standardních podmínek poskytla pšenice s genem tolerance stejný výnos jako běžné odrůdy. Na zasolených půdách však byly výnosy až o 25 % vyšší“, uvedl Richard James ze společnosti CSIRO. To je důležité, protože na pozemku s ojediněle se vyskytujícími zasolenými plochami se může pěstovat jen jedna odrůda.

Zvýšený obsah soli již vykazuje přes 20 % zemědělských ploch a nárůst této problematiky v příštích letech je velmi pravděpodobný, tvrdí Matthew Gilliham z University of Adelaide. Vůči vysokému obsahu soli v půdě je náchylná především pšenice tvrdá. Gen tolerance by nyní měl být vnesen do pokud možno největšího počtu komerčních odrůd. Protože k přenosu do rostlin dochází pomocí tradičního křížení a bez použití genových technologií, nevznikají žádná omezení pro pěstování. Gen byl vnesen také do jedné odrůdy chlebové pšenice, polní pokus byl zahájen nedávno.

DLG-Mitteilungen, 2012, č. 5, s. 12

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 17. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 19:04