Agris.cz - agrární portál

Varování pro vývozce máku – kontroly původu při vývozu do třetích zemí budou důkladnější

17. 5. 2012 | APIC-AK

Inspektoři Státní rostlinolékařské správy zaznamenali při odbavování zásilek potravinářského máku vyváženého do třetích zemí případy, kdy byl ke kontrole předložen mák, který neměl původ v České republice, ačkoli byl takto označen.

Dlouhodobým sledování trhu s komoditami byl zaznamenán vysoký dovoz semene máku do České republiky z rizikových oblastí, tedy takových, v nichž se mák pěstuje pro produkci morfinu využívaného ve farmaceutickém průmyslu. Jedná se zejména o oblasti Francie, Španělska, Turecka a Austrálie. Takto dovezené semeno máku je dále vyváženo mimo území Evropské unie jako český mák nebo je tato zahraniční produkce míchána v různých poměrech s mákem vypěstovaných v Česku (míchané máky).

„Tuto situaci lze vyhodnotit jako rizikovou, neboť nejenže dochází k obchodování s morfinovými máky, ale tímto způsobem může být také zpochybněna kvalita českého máku. To může mít negativní dopad na jeho tuzemskou výrobu a následný obchod s ním“, říká k celé záležitosti ředitel SRS Zdeněk Mach.

Státní rostlinolékařská správa je úřad, který vystavuje pro vývozce doklady, které jsou nutné při vývozu do třetích zemí a jejich součástí je i uvedení a ověření původu vyvážené komodity. S ohledem na výše uvedené skutečnosti budou inspektoři našeho úřadu při vývozním šetření důkladně kontrolovat každou vyváženou zásilku a ověřovat pravdivost údajů v předložených dokladech. V případě podezření, že původ předkládaného máku je mimo území České republiky, byť je deklarován jako mák české produkce, bude původ ověřován u dodavatelů nebo výrobců. V tomto případě mohou být požádány o spolupráci také jiné státní orgány České republiky nebo zahraničí. Do doby než bude jednoznačně prokázán původ zboží, nebude zásilka našimi inspektory odbavena.

Zbyněk Škodáček

tiskový mluvčí SRS


Zdroj: APIC-AK, 17. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:51