Agris.cz - agrární portál

NP Šumava plánuje i letos zásah v lokalitě Na Ztraceném

17. 5. 2012 | ČTK

Šumavský národní park chystá i letos kácení dřeva napadeného kůrovcem v lokalitě Na Ztraceném u Modravy, kde loni ekologičtí aktivisté tři týdny bránili těžbě dřeva. Podle naturového posudku vypracovaného pro Evropskou komisi je tento postup v boji proti kůrovci správný, řekl novinářům mluvčí parku Pavel Pechoušek. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha však prý tento dokument nemůže obstát jako naturový posudek.

Posudek pro Evropskou komisi vypracovala odborná posuzovatelka Olga Pospiechová. Podle jejích závěrů jsou zásahy proti kůrovci v souladu s evropskou legislativou a ochranou přírody podle evropského práva. "Povinností České republiky je zabezpečit příznivý stav předmětů ochrany přírody Ptačí oblasti a Evropsky významné lokality Šumava. Tuto povinnost je potřebné splnit i za cenu zásahů proti kůrovci. Zásahy je potřeba uskutečnit i kdyby dočasný vliv na předměty ochrany přírody by mohl být mírně negativní," uvedla Pospiechová.

Naturový posudek se zaměřil na vliv protikůrovcových opatření u devíti druhů ptáků a dalších devíti chráněných druhů rostlin a živočichů Evropsky významné lokality Šumava. "Z pohledu ochrany přírody definovanou soustavou Natura 2000 je bezzásahový režim významně negativní pro mnoho naturových druhů v Národním parku Šumava, včetně tetřeva hlušce," dodala Pospiechová.

Pechoušek přesto uvedl, že na základě posudku park plánuje další kácení v lokalitě Na Ztraceném v letošním i příštím roce. Pokud by se prý proti kůrovci tímto způsobem nezasáhlo, hrozil by zánik vhodných biotopů pro řadu rostlin i živočichů. "Když na části území Národního parku Šumava ponecháváme přírodu bez lidských zásahů, tak to z pohledu ochrany soustavy Natura 2000 není dobře," řekl náměstek ředitele parku Jiří Mánek.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha však řekl, že dokument vypracovaný pro Evropskou komisi formálně a procesně nesplňuje požadavky pro naturový posudek. "Navíc je odborně zcela scestný," řekl Bláha ČTK. Dodal, že ke kácení v lokalitě na Ztraceném šumavský park kromě naturového posudku potřebuje rovněž udělení výjimky ze zákona. "Toto řízení zatím nebylo zahájeno a správa parku tento proces tedy pode mě ani nemůže stihnout. Pokud by chtěla v létě kácet, musela by při dodržení všech regulí o výjimku žádat už někdy v lednu," uvedl Bláha.

Ekologičtí aktivisté ve snaze zabránit kácení obsadili lokalitu Na Ztraceném loni v červenci a aktivně bránili těžařům. Policisté zpočátku situaci jen monitorovali, později ale začali zasahovat a vyvádět lidi z prostoru kácení. Přitom zadrželi a předvedli 180 lidí, u 92 z nich použili policisté donucovací prostředky. Několik účastníků blokády naopak policie podezírala z násilí proti úřední osobě, z čehož se zpovídali i u soudu


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:49