Agris.cz - agrární portál

"Zanedbanost" sadů může chránit před škůdci

17. 5. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Zanedbaný hrušňový sad může být lépe vyzbrojen pro ochranu před napadeními merou skvrnitou (Psylla pyri, syn.Cacopsylla pyri), než sad pečlivě udržovaný. To zjistil nedávný výzkum, který probíhal od února 2011 na farmě Childs Farm v Cooling v Kentu. Pěstitel zde pěstuje hrušně na rozloze 61 ha, na místě, kde se mera skvrnitá stala velkým problémem.

Koordinátor pokusu – pracovník výzkumné instituce Farm Advisory Services Team a konzultant v oboru pěstování ovoce umožnil hlavnímu predátoru mery skvrnité – ploštici Anthocoris nemoralis (čeleď Anthocoridae hladěnkovití) a dalším predátorům – škvorům, pestřenkám a zlatoočkám se ve velké míře rozmnožovat.

Travní porosty v sadech nebyly sekány do konce října, proto vypadaly velmi zanedbaně a nepořádně, sdělil. Byly tam spousty kopřiv a dalších bylin podél řad stromů a větrolamů, ale pro predátory to byl ráj.  

Od poloviny června výzkumníci zjišťovali, že se populace predátorů vybudovaly do úrovně, které poskytovaly významnou ochranu proti škůdci navzdory pokračujícímu kladení vajíček škůdcem a od července byli přirození nepřátelé mšic – ploštice téměř přemnoženi.

Výzkumníci dodali, že ošetření insekticidy proti škůdcům byla většinou kontraproduktivní s výjimkou přípravku Envidor (účinná látka spirodiclofen). Ten byl aplikován na pokusném místě v polovině května.

Horticulture Week, 27 April, s. 25

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 17. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:23