Agris.cz - agrární portál

Vláda znovu projedná zákon o Státním pozemkovém úřadu

19. 5. 2012 | ČTK

Vláda příští týden ve středu znovu projedná zákon o vzniku Státního pozemkového úřadu, který měla na programu už tento týden. Ministři ale měli rozdílný názor na to, zda nový úřad bude moci finančně podporovat zemědělce, takže vláda projednávání přerušila. Státní pozemkový úřad má od příštího roku nahradit současný Pozemkový fond (PF) a síť pozemkových úřadů. Za dobu své existence čerpalo české zemědělství a venkov z PF přibližně 12 miliard korun, letos by to měla být zhruba miliarda Kč.

Ministerstvo financí je proti tomu, aby příjmy budoucího úřadu mohl resort zemědělství používat na dotace pro zemědělce a rozvoj venkova, tak jak to činí dnes u PF. Argumentuje tím, že Státní pozemkový úřad bude složkou státu bez výjimek vůči státnímu rozpočtu a nemůže své příjmy používat přímo k podporám odvětví. Pokud se ministru Miroslavu Kalouskovi povede připomínky prosadit, zemědělci by o možnost těchto podpor přišli.

"Chceme pro zemědělce záruku, že nebudou kráceny výdaje resortu zemědělství na Program rozvoje venkova, pozemkové úpravy ani dotační programy financované výhradně ze státních zdrojů, které jsme dosud dokrývali z příjmů Pozemkového fondu ve výši zhruba dvou miliard korun ročně," reagoval ministr zemědělství Petr Bendl.

Nový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, které dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.

PF spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. Vznikl k 1. lednu 1992. V současné podobě, kdy je právnickou osobou zapsanou v obchodním rejstříku, má fungovat do konce roku 2012. K 1. lednu 2013 by se měl stát organizační složkou státu podřízenou ministerstvu zemědělství.

Ministerstvo zemědělství na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci PF a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. Média nedávno upozornila na několik sporných rozhodnutí vedení fondu. Směnu lukrativních státních pozemků v Bedřichově v Jizerských horách za pole na Liberecku a Třebíčsku podle Hospodářských novin vyšetřuje policie.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:57