Agris.cz - agrární portál

Asociace zablokovala devět tisíc lidí již tuto sobotu

21. 5. 2012 | ASZ

S čtyřdenním předstihem, již v sobotu 19. května, zablokovala Asociace soukromého zemědělství ČR zhruba na šest hodin téměř devět tisícovek lidí. Zemědělská technika byla také přítomna, ovšem s vypnutými motory. A nutno podotknout, že nikdo z veřejnosti se netvářil naštvaně. Blokáda totiž proběhla na farmě Němcovy rodiny v Radonicích u Prahy a návštěvníci sem přišli zcela dobrovolně - nasát atmosféru života na farmě a získat třeba i trochu pozitivnější náhled na české zemědělce. Stalo se tak v rámci série Farmářských slavností a dění osobně přihlížel i ministr zemědělství Petr Bendl.

"V rámci cyklu Farmářských slavnosti otevíráme nejrůznější farmy našich členů široké veřejnosti s cílem blíže je seznámit s životem na venkově a hospodařením soukromých zemědělců. Veřejnost o nich má, bohužel, mnohdy zcela zkreslenou představu. Ať již je to vinou různých televizních reality show či častými mediálními vystoupeními těch, kteří se zemědělstvím neživí, ale jen o něm mluví. Farmářské slavnosti považujeme za rozumnou cestu, jak se veřejnosti představit a přiblížit. Ne blokádou silnic, od nichž se Asociace plně distancuje. Slibuji vám, že ani jeden ze zemědělských strojů, které zde na farmě vidíte, ve středu do ulic nevyjede", řekl v průběhu slavnostního zahájení této akce na své farmě čestný předseda ASZ ČR Stanislav Němec.

V rámci dopoledního slavnostního zahájení promluvil i ministr zemědělství Petr Bendl: "Jsem velice rád, že ministerstvo zemědělství může podporovat takové smysluplné a přínosné akce jakými jsou Farmářské slavnosti. Vyjadřujeme tím i podporu českým sedlákům, k jejichž čerstvým a chutným výrobkům bychom chtěli prostřednictvím těchto akcí zkrátit veřejnosti cestu. Věříme, že si tak lidé snadněji naleznou svého farmáře, ke kterému se budou stále vracet."

Že je o kvalitní produkty českých farmářů velký zájem, bylo na slavnostech opravdu znát. Předlouhé fronty u stánků s mlékem a mléčnými výrobky, vejci, zeleninovými saláty, uzeninami, pečivem a vínem hovořily zcela jasně. Dospělí ochutnávali a nakupovali, společně s dětmi pak obhlíželi majitelovu stáj či halu, kam se speciálně pro tento den nastěhovala prasata, telata, ovce a jehňata, zakrslé kozičky, mini koně, husy a housata, kuřata a králíci. Mnohé z nich malí návštěvníci ani neznali.

Hlavní zábavu pro děti ale obstaral opět spolupořadatel Farmářských slavností, společnost Park tři věže, jejíž ideou je vrátit dětem a rodičům v ČR naše národní bohatství, kulturní dědictví a zdravý životní styl v souladu s přírodou. Snaží se o to prostřednictvím velmi oblíbené naučné farmářské stezky s osmi stanovišti, kde řeší děti interaktivně hádanky, kvízy a pracují se všemi smysly, které jim příroda nadělila.

A zatímco si všichni užívali slavnostního farmářského dne, začala na pódiu ladit své hudební nástroje slavná česká country kapela Rangers. Jejich vystoupení korunovalo už tak skvělou atmosféru a stalo se zlatým hřebem dne. Obzvláště ve chvíli, kdy se dočasným členem kapely stal i majitel farmy a čestný předseda Asociace Stanislav Němec.  

Pokud je toto i pro vás příjemný způsob blokády, máme dobrou zprávu. V červnu se slavnosti s vypnutými motory zemědělských strojů uskuteční hned dvakrát – 2.6. na kozí farmě rodiny Dobrovolných v Ratibořicích a 16.6. v přírodním areálu Zlobice u Malhostovic.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ


Zdroj: ASZ, 21. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:03