Agris.cz - agrární portál

Zemětřesení v Itálii způsobilo značné škody i výrobcům parmazánu

22. 5. 2012 | ČTK

Zemětřesení, které v noci na neděli postihlo severní Itálii, napáchalo mimo jiné škody výrobcům sýru typ parmazán a grana padano v oblastech Ferrary a Modeny. Jejich výše se odhaduje na 200 až 250 milionů eur (pět miliard až 6,3 miliardy korun). Podle sdružení zemědělců Coldiretti bylo možná poškozeno nebo zničeno až 400.000 kol sýra zrajícího ve speciálních regálech.

"Nastal souboj s časem. Musíme se snažit roztřídit nepoškozené sýry od těch poničených," řekl agentuře AFP Oriano Caretti při prohlídce skladu se sýry o velikosti fotbalového hřiště. Caretti je jedním ze tří hlavních výrobců světoznámého sýra pod ochrannou známkou Parmigiano Reggiano.

Nejhůře dopadly nejmladší sýry zrající sotva půl roku, které jsou také nejměkčí. Na pultech obchodů se mohou objevit produkty této značky pouze v případě, že zrají minimálně rok.

Potlučené sýry mají zkontrolovat hygienici, kteří případně schválí jejich uvedení na trh ve strouhané podobě. Jejich cena se tím ale podstatně sníží.

Postižena byla minimálně desetina produkce parmazánu v oblasti.

Podle Carettiho jsou poškozené sýry výsledkem dvouleté práce minimálně sedmi sdružených společností. Následky zemětřesení budou mít vážné dopady na ekonomiku celého regionu, kde byla poškozena nebo se zřítila řada především historických budov.


Zdroj: ČTK, 22. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 13:30