Agris.cz - agrární portál

Průzkum: U potravin jsou velké rozdíly v ceně a kvalitě

23. 5. 2012 | ČTK

Mezi nejlevnějšími potravinami, které obchodní řetězce zpravidla nabízejí pod svými privátními značkami, a standardními potravinářskými výrobky, jsou velké cenové rozdíly a značné odlišnosti panují také v jejich složení a kvalitě. Vyplývá to z průzkumu portálu Vitalia.cz, který zmapoval nabídku potravin předního tuzemského obchodního řetězce.

"Nakoupili jsme vždy to nejlevnější, co bylo, celkem deset položek. Současně jsme udělali kontrolní nákup, kde jsme vybírali s ohledem na kvalitu," sdělila dnes ČTK šéfredaktorka serveru Vitalia.cz Lenka Krbcová, podle které při kontrolním nákupu byl v některých kategoriích zboží problém kvalitní potravinu koupit.

V nákupním koši postupně skončilo mléko, párky, jogurt, šunka, sýr, čaj, kečup, luncheon meat, džem či ovocná pomazánka a sirup. Při porovnání paragonů vyšlo najevo, že rozdíl v ceně nákupů je značný. Nejlevnější nákup totiž stál 210 korun a kontrolní 380,8 korun.

"Podle paragonů je rozdíl mezi nákupy o deseti položkách 170,8 koruny. Ovšem pozor, to není všechno. Balení jsou různá, a když se vše přepočítá na jednotkové ceny, je to ještě horší. Výsledný rozdíl mezi nejlevnějším a kontrolním nákupem činí 240,5 koruny," upozornila Krbcová.

Výrazný byl ale také rozdíl v kvalitě. Například levné párky prodávané pod privátní značkou obsahovaly strojně oddělené kuřecí maso, polotučný sýr eidam měl méně tuku a sirup byl ochucený pomocí umělých látek.

"Dražší výrobky v drtivé většině své lacinější varianty, a často přímo dobře maskované napodobeniny, kvalitou předčí. Ono vítězství by ale mohlo být přesvědčivější, s ohledem na cenu," podotkla Krbcová.


Zdroj: ČTK, 23. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:42