Agris.cz - agrární portál

Mlékárenským výrobkem roku je Tylžský sýr od Madety

24. 5. 2012 | ČTK

Mlékárenským výrobkem roku 2012 se stal Tylžský sýr, jehož výrobcem je jihočeská mlékárna Madeta. ČTK o tom informoval předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Výsledky byly vyhlášeny ve středu v areálu České zemědělské univerzity v Suchdole v rámci Světového dne mléka.    

Desátého ročníku soutěže se zúčastnilo 70 výrobků od 20 tuzemských výrobců. Odborná komise letos hodnotila mléčné produkty v osmi kategoriích. Při hodnocení se kromě kvality posuzovala také rozšířenost na trhu, marketingové aktivity i to, zda je výrobek označen v souladu s platnou potravinovou legislativou.    

Absolutní vítěz soutěže navíc získal prvenství v kategorii přírodních sýrů. Loni v soutěži zvítězil výrobek Salko Karamel, karamelizované zahuštěné plnotučné mléko, jehož výrobcem je Mlékárna Hlinsko.    

Cílem Světového dne mléka, který si čeští mlékaři připomněli letos poosmnácté, je propagace mléka jako základní složky lidské výživy. Ve světě mlékaři svátek slaví již od roku 1957.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:19