Agris.cz - agrární portál

V Česku roste obliba vína, mezi vinaři ale trvá rozkol

24. 5. 2012 | FinančníNoviny.cz

V Česku roste obliba vína. Jeho spotřeba se poprvé v historii dostala k hranici 20 litrů na osobu ročně. Ještě před 20 lety to bylo o zhruba pět litrů méně. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Svaz vinařů ČR. Tuzemské vinaře ale trápí rozkol. Rozděluje je například názor na existenci Vinařského fondu, naopak společně brojí proti zavedení spotřební daně z vína.

Vinaře chce zdanit ministerstvo financí. Spotřební daň by měla být zavedena od roku 2014. Příjmy ze zdanění vína mají podle předpokladů ministerstva přinést státu zhruba 1,3 miliardy korun ročně. Vinaři se zdaněním vína nesouhlasí.

"Budeme bojovat stále, s daní nesouhlasíme," řekl ČTK tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Zavedení daně podle něj ohrozí české a moravské vinohradnictví, významně se zvýší podíl černého obchodu a způsobí to i odliv turistů z jižní Moravy. Vinaři proti zavedení daně vyhlásili petici. Za zhruba měsíc ji podepsalo přes 7000 lidí.

Proti spotřební dani vinaři protestovali například v centru Brna. Tento týden se spojili se zemědělci. Některým spíše menším vinařům se tento postup nelíbí. "My takto neútočíme a chceme spíše jednat," řekl ČTK v zahraničí i tuzemsku oceňovaný vinař Josef Valihrach, který patří k zakladatelům konkurenční Vinařské asociace.

Asociace vznikla letos, mezi vinaři způsobila rozkol. Převážně menší vinařství kritizovala zejména existenci Vinařského fondu, který údajně podporuje především velké vinařské firmy. "Sám si platím účast na zahraničních soutěžích ze svého," uvedl Valihrach. V nové asociaci je ale jen několik desítek firem a sdružuje vinaře s produkcí do 400.000 litrů ročně.

Čeští vinaři se prosazují stále více v zahraničí. Zlaté medaile si vozí i z prestižních světových soutěžích. Prosazují se zejména bílými odrůdami. Přesto tuzemští vinaři pokrývají pouze zhruba třetinu spotřeby českých zákazníků. Schodek zahraničního obchodu ČR s vínem loni poprvé přesáhl tři miliardy korun. Obchodníci do Česka dovezli víno za 3,56 miliardy, vývoz činil 0,55 miliardy korun.

Vinaři loni podle Českého statistického úřadu sklidili dvojnásobek hroznů oproti katastrofální neúrodě roku 2010. Na zhruba 16.000 hektarech plodících vinic nasbírali přes 91.000 tun hroznů. Sklizeň byla mírně nižší než v úrodných letech 2007 a 2008. Rozloha vinic v Čechách a na Moravě aktuálně činí podle ČSÚ 16.000 hektarů, podle svazu je to zhruba 17.000 hektarů. Na jižní Moravě se nachází 93 procent všech vinic v zemi.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 24. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:53