Agris.cz - agrární portál

Ve Velkých Pavlovicích začal nový ročník Národní soutěže vín

25. 5. 2012 | ČTK

Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku dnes začal nový ročník Národní soutěže vín. Degustátoři vyberou šampiona velkopavlovické vinařské podoblasti. Soutěž má dvě kola, výsledky pořadatelé oznámí začátkem června. Dnes to řekli ČTK.    

Nejlepší vína postoupí do prvního, už celostátního kola Národní soutěže vín, kde se utkají se zástupci ostatních vinařských podoblastí o další postup a umístění v Salonu vín ČR nebo titul absolutního Šampiona.    

Do soutěže se letos přihlásilo celkem 69 vinařských firem s celkem 492 vzorky vín původem z velkopavlovické vinařské podoblasti.    

"V soutěži nás zajímá spíše potenciál vína než jeho aktuální kondice, která se zvlášť u mladých vín může během několika měsíců ještě měnit," komentoval systém hodnocení Národní soutěže vín Martin Půček ze Svazu vinařů ČR.    

Velkopavlovická vinařská podoblast se vyznačuje členitým reliéfem. Patří k nejslunnějším a nejteplejším místům České republiky, a proto se proslavila mimořádnými červenými víny, zejména Svatovavřineckým a Frankovkou. V severní části se daří také bílým odrůdám - Veltlínskému zelenému, Rulandskému šedému, Tramínu červenému, Pálavě a Muškátu moravskému.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 23:14