Agris.cz - agrární portál

Kvůli suchu bude na jižní Moravě nižší úroda řepky i obilí

25. 5. 2012 | ČTK

V důsledku dlouhodobého sucha, které letos trápí jižní Moravu, bude nižší sklizeň řepky a obilí. Někteří jihomoravští zemědělci odhadují, že se jim letos výnosy z řepky sníží až o třetinu. Sklizeň obilí může být ještě nižší. Pokud nezaprší, situace se může ještě zhoršit. ČTK to dnes řekl ředitel Agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil.    

Nemilosrdné byly k řepce už zimní holomrazy. V důsledku sucha jsou porosty řepky řidší, květy zasychají a rostliny nemohou dozrát tak, aby měly velké množství olejnatých semen. "Mysleli jsme si, že škody, které na řepce napáchaly zimní holomrazy, zmírní jarní počasí, ale situace je ještě horší," řekla ČTK ředitelka agrární komory v Hodoníně Milada Zimáková.    

Slabší sklizeň řepky odhaduje i ředitelka Agrární komory ve Vyškově Helena Burešová. "Ano, mohu potvrdit, že letošní úroda řepky bude nižší. Přesná čísla se neodvažuji odhadnout, ale předpokládáme, že to bude asi o třetinu méně. Pokud nezaprší, může to být i horší," řekla k tomu Burešová.    

Na Břeclavsku, které je v kraji nejjižněji, už je na polích řepka bez květu. Sklízet ji začnou asi v polovině července. Místní zemědělci zatím nedokážou odhadnout, kolik květů suchem zaschlo a kolik odkvetlo přirozenou cestou. "V důsledku sucha zasychají všechna patra a situace se nezlepší. Naopak to bude den ode dne horší. Bez vláhy nemají rostliny řepky energii na to, aby pořádně dorostly," řekl ČTK ředitel agrární komory v Břeclavi Ladislav Sečkář.    

Zimní holomrazy poznamenaly i obilí. Největší škody způsobily na ozimu ječmene, který je z obilovin nejméně odolný vůči mrazu. I u obilí problém s úrodou dále prohlubují dlouhodobá sucha v kraji. Kvůli němu obiloviny špatně kvetou, klasy jsou kratší a hrozí, že bez vody budou mít zrna malou objemovou váhu. "Některá poškození jsou nenávratná. Bez vody neměly rostliny podmínky pro svůj optimální vývoj. Předpokládám, že u obilí bude sklizeň ještě horší než u řepky," řekla ČTK Zimáková.    

Sucho trápí Jihomoravský kraj už od podzimu. V důsledku dlouhodobého sucha a jarních mrazů už bylo v Jihomoravském kraji poničeno asi 30 procent vinic a horší sklizeň očekávají také ovocnáři. Zemědělci si stěžují na podle nich přezíravý postoj vlády a kritizují její opatření. Ve středu na situaci upozornili svými protesty na silnicích v celé republice.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 03:51