Agris.cz - agrární portál

Vítězem mezinárodní soutěže vín Festwine se stalo víno ze Znovínu

28. 5. 2012 | ČTK

Absolutním vítězem mezinárodní soutěže vín Festwine se stal Ryzlink Rýnský ledové víno 2009 ze Znovínu Znojmo. Do letošního právě uzavřeného osmého ročníku soutěže se přihlásilo přes sto vinařství s 552 vzorky vín. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Vinné galerie v Brně, která soutěž pořádá, Tomáš Franzki. 

Vedle Ryzlinku rýnského ze Znovínu byly nejvýše ohodnocenými tuzemskými víny Tramín červený výběr z hroznů 2009 ze Znovínu Znojmo a Chardonnay pozdní sběr 2011 vinaře Stanislava Málka. Ze zahraničních vín získal nejlepší hodnocení argentinský Cabernet Sauvignon 2010, který přihlásila společnost T.A.R.-in. 

Nejvíce zastoupenou odrůdou byl v letošním roce Sauvignon, v těsném závěsu za ním Chardonnay. Nejvíce vzorků tvořila vína ročníku 2011, který se mezi moravskými vinaři zapsal mezi jedny z nejlepších. "Soudě podle úspěchu vín ročníku 2011 z produkce českých a moravských vinařů přihlášených do soutěže Festwine lze říct, že jde o jeden z nejlepších ročníků u nás vůbec," říká organizátor soutěže Tomáš Vican. 

Výrobci a dovozci vína mohou do soutěže přihlásit i vzorky, s nimiž se přihlásili v předchozích ročnících. Lze tak sledovat zrání a proměnu vín. Soutěž také umožňuje vinařům nahlédnout do bodování a od porotců získat vyjádření k jejich hodnocení."Jedním z cílů soutěže Festwine je poskytnout všem vystavovatelům zpětnou vazbu v tom, kdo jak jejich vína hodnotil. Věříme, že tím dosáhneme maximální odborné úrovně soutěže," doplnil Vican. 

Tomáš Vican je spolumajitelem Vinné galerie v Brně a Adámkova vinařství ve Višňovém na Znojemsku. V něm už třetím rokem produkuje speciální edici přívlastkových vín, která nese jméno herce Karla Rodena, jenž s ním na výběru vhodných vzorků spolupracuje. 


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 12:12