Agris.cz - agrární portál

Počasí se na jihu Moravy podepíše i na úrodě vojtěšky a kukuřice

29. 5. 2012 | ČTK

Nepříznivý vývoj počasí se v Jihomoravském kraji negativně projeví také na letošní úrodě vojtěšky a krmné kukuřice. Problémy by kvůli tomu mohly postihnout i živočišnou výrobu. ČTK to dnes řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.    

Pýcha dnes objížděl pole v celém regionu. Potvrdil dřívější slova předsedů okresních agrárních komor a vinařů v kraji, kteří v minulých dnech a týdnech sčítali škody na vinicích, v ovocných sadech a na polích s obilím a řepkou. "Zrovna chodím po polích a vypadá to hodně špatně. Viděl jsem pole řepky, která je pomrzlá. Viděl jsem pomrzlé obiloviny, které vypadají na první pohled dobře, ale v klasech není nic," Pýcha.    

Podobná situace je podle něj i u porostů vojtěšky a kukuřice. U kukuřice hodně záleží na dalším vývoji počasí. Pokud nezaprší, nevyvinou se kukuřičné klasy. "Kukuřice zmrzla taky. Zdá se, že by se to mohlo ještě vzpamatovat, ale musí zapršet," uvedl Pýcha.    

K vyčíslení škod se Pýcha zatím nechtěl vyjadřovat. Podle něj bude v dalším monitorování a sčítání škod ministerstvo zemědělství postupovat společně se zástupci okresních poboček Zemědělského svazu a Agrární komory.    

"Opravdu to nevypadá dobře. Sešlo se tu více nepříznivých aspektů. Je tu dlouho sucho, k tomu byly v zimně silné mrazy a mrzlo tu i na jaře. Škody půjdou určitě do milionů," dodal Pýcha.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:44