Agris.cz - agrární portál

V polské zmrzlině našli chemikálii na hubení vší

30. 5. 2012 | novinky.cz

Představa, že se polská zmrzlina vyrábí z čerstvého mléka, smetany, cukru, ovoce, čokolády či vanilky, které jí dodávají přírodní chuť, barvu a vůni, je na míle vzdálená od pravdy. Protože zmrzlina z kvalitních surovin by byla drahá a v letních měsících se rychle kazila, výrobci raději sahají po umělých náhradách a nejrůznějších chemikáliích.

„Na vanilkovou zmrzlinu nepoužívají vanilku, ale piperonal – chemikálii používanou proti vším ve vlasech –, a na ananasovou octan etylnatý, používaný na čistění kůže. Na ořechovou zmrzlinu pak kyselinu máselnou, užívanou k výrobě kaučukových lepidel,“ upozornil polský deník Fakt.

Seznam chemikálií v polských zmrzlinách je však podstatně delší. „Nepoctiví výrobci ignorují předpisy a protiprávně si vypomáhají zakázanými chemikáliemi, např. E127 neboli červeným barvivem, které může vyvolat u lidí rakovinu štítné žlázy,“ napsal list s odvoláním na analýzu polských onkologů.

V souladu s polskými normami výrobci zmrzliny nemají povinnost uvádět na obalu všechny složky, z nichž se skládají.

„Proto se nedočteme o použití propanu, butanu, etanolu, acetonu, aldehydu C-17 či řady dalších zdraví škodlivých chemikálií,“ varovala spotřebitele Ewelina Suská z poznaňské Hygienické správy (SANEPID). Dodala, že na kvalitní – velmi drahé, ručně vyráběné – zmrzlině si Poláci mohou pochutnat jen v malých cukrárnách, a to ještě zřídka.


Zdroj: novinky.cz, 30. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:59