Agris.cz - agrární portál

Potravinářskou komoru povede nadále MiroslavToman

1. 6. 2012 | ČTK

Potravinářskou komoru povede další čtyři roky současný prezident Miroslav Toman (52). Zvolilo jej dnes nové představenstvo komory. ČTK o tom dnes informovala mluvčí komory Dana Večeřová. Toman stojí v čele komory od podzimu 2007. 

V nově zvoleném zúženém představenstvu komory nechybí majitelé a zástupci nejvýznamnějších potravinářských podniků jako jsou například majitel největší tuzemské mlékárny Madeta Milan Teplý, generální ředitel pekáren Penam Jaroslav Kurčík či šéf vinařské společnosti Znovín Znojmo Pavel Vajčner. 

"Větší zapojení těchto představitelů potravinářského sektoru do aktivit komory přinese nepochybně další posílení postavení Potravinářské komory vůči domácím a zahraničním subjektům," uvedla Večeřová. 

Toman byl v minulosti náměstkem ministerstva zemědělství, kam ho přivedl ministr Jaroslav Palas (ČSSD). Po odchodu z MZe pracoval ve firmě rodiny Tomanových Agrotrade, působící v zemědělství a potravinářském průmyslu. Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství. 

V příštích čtyřech letech se komora chce zejména podílet na tvorbě věrohodné a konkrétní koncepce českého potravinářství a zemědělství. Tyto materiály by měly sloužit ke směrování celého agro-potravinářského komplexu a podle opakovaných vyjádření PK státu podobné materiály chybí. 

Komora chce v příštích letech pokračovat ve vlastním projektu, Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou. Logo začala komora udělovat loni v létě. Začátkem března se počet výrobků nesoucích značku blížil hranici 2000. Podporovat chce i nadále také národní značku Klasa. 

Potravináři budou také usilovat o zpřísnění předpisů upravujících kvalitu potravin a dokončení novelizace zákona o významné tržní síle. Požadují také větší kontrolu dovážených potravin z pohledu jejich bezpečnosti i případného dumpingu. 


Zdroj: ČTK, 1. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:13